Linkovi

Budućnost modnog dizajna i elektronike (10/2/03) - 2003-02-10


Sve otkako je medijski kritičar Marshall McLuhan nazvao kompjuter “najizuzetnijim produžetkom našeg nervnog sistema”, istraživači rade na kreiranju nosivih kompjutera, od ručnih satova koji su u isto vrijeme mobilni telefoni do jakni pomoću kojih je moguće uspostaviti vezu s internetom. I dok se mučimo s mnoštvom pomagala koje nam pomažu ali nas i potčinjuju, problemi s korištenjem brojnih uređaja ukazuju na praktičnost tehnologije koja se može odjenuti. Inžinjeri u kalifornijskoj silicijskoj dolini rade na različitim uređajima koji su ne samo dovoljno mali da bi se mogli odjenuti, već su i dovoljno trajni da se mogu staviti u pranje s ostalim rubljem.

U uredima tvrtke Infineon Technologies, Stephan Jung, istraživač na području elekroničkih naprava koje je moguće odjenuti, pokazuje nam uređaj za koji vjeruje da će sve to omogućiti…mali četvrtasti komad plastike spojen na vrpcu od platnom prekrivene žice: "To je specijalni model elektronički modula koji se spoji na provodljivu platnenu traku, a specijalan je stoga jer se može prati i kemijski čistiti a da to ne oštećuje elektroniku u njemu.”

Infineon je za demonstraciju proizvoda angažirao modne dizajnere za kreiranje odjeće koja će imati ugrađene MP3 naprave, od oskudnih haljina do odjeće za trčanje.

Zamjenjiva kazeta veličine poštanske marke sadrži bateriju za struju i oko dva sata digitalne muzike. Slušalice su ugrađene u vrpcu za stezanje kapuljače. Iako su ovo samo prototipovi, gospodin Jung vidi spremno tržište među onima koji slušaju muziku baveći se sportom. Međutim, zabava predstavlja samo mali dio mogućih uporaba ove tehnologije. Tvrtka predviđa da bi se njihovi proizvodi mogli koristiti u djelatnostima poput nadzora i sigurnosti, zdravstva, na primjer za praćenje rada srca ili krvnog tlaka, te za mnoštvo drugih funkcija.

Radeći prije nekoliko godina za tvrtku Sun Microsystems, Doug Sutherland je stvorio tzv. Java Jaknu. Crna kožna jakna je istovremeno potpuno operativan kompjuter s pristupom na internet, GPS prijemnikom i mnoštvom drugih funkcija kao što su bežični prekidači za svijetla i kućne uređaje koji se mogu aktivirati s bilo kojeg mjesta na svijetu. Na njegovoj web stranici može se vidjeti snimka demonstracije jakne: "Na ekranu na rukavu možete vidjeti moju dnevnu sobu u planinama Santa Kruza… “

Gospodin Sutherland sad radi za tvrtku Charmed Technologies iz Santa Monice koja želi postati vodeći proizvođač internet odjevnih predmeta. Njihov kompjuter koji se može odjenuti teži manje od kilograma i radi sve što i običan kompjuter. Iako se još uvijek ne može staviti u mašinu za pranje rublja, to ipak predstavlja dobar početak. Neke druge tvrtke nude “pametnu” odjeću s mnogo ograničenijom uporabom, kao što je pojas za bežičnu komunikaciju, sat koji prima e-mail, pager poruke i internet sadržaje, košulju koja prati više od 30 kardio-vaskularnih pokazatelja.

To je samo početak. Neke škole modnog dizajna sada nude kurseve iz odjevne elektronike. Također raste zajednica ljudi koji sebe nazivaju Cyborgs, posvećenih razvoju i stalnom nošenju prototipova digitalne mode. Uređaji s godinama postaju sve manji i njima se jednostavnije upravlja, tako da mnogi Cyborgs-i vide ovu tzv. “tehnologiju druge kože” kao slijedeći korak u evoluciji čovjeka. Čak i ako ljudska vrsta ne prodje kroz pravu evoluciju, mnogi stručnjaci vjeruju da će se naša odjeća svakako evoluirati, te da će tijekom sljedećeg desetljeća “pametna odjeća” ući u široku upotrebu.

XS
SM
MD
LG