Linkovi

Novi razdor između Washingtona i saveznika oko Iraka (9/2/03) - 2003-02-09


Na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Muenchenu pojavile su se nove napetosti između Sjedinjenih Država i njihovih ključnih europskih saveznika oko Iraka.

Američki dužnosnici ogorčeni su zbog vijesti da Francuska i Njemačka razvijaju novu diplomatsku inicijativu o produženju inspekcija Ujedinjenih naroda u Iraku. Prema riječima dužnosnika, američki ministar obrane Donald Rumsfeld upitao je svojeg njemačkog kolegu Petera Strucka o vijestima o planu, a gospodin Struck mu je odgovorio da Berlin nije spreman raspravljati o planu s Washingtonom. Visoki američki dužnosnik kasnije je rekao novinarima da francusko-njemačka taktika neće naići na dobar prijem u Washingtonu.

Ministri obrane sastali su se na marginama konferencije, na kojoj je američki ministar obrane Rumsfeld javno kritizirao Francusku, Njemačku i Belgiju zbog blokiranja napora NATO saveza da osigura pomoć u obrani Turske u slučaju rata u Iraku. Gospodin Rumsfeld je rekao da će odgađanje priprema za rat samo povećati, a ne smanjiti izglede za njegovo izbijanje.

Francuska ministrica obrane Michele Alliot-Marie kazala je da Pariz nije isključio mogućnost korištenja sile za razoružavanje Iraka, ali je upozorila da bi to trebala biti posljednja opcija.

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer izjavio je da nije uvjeren u potrebu vojne akcije protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG