Linkovi

Skupo čekanje rata u Iraku (9/2/03) - 2003-02-09


Čekanje na rat u Iraku prilično je ekonomski pogubno za mnoge zemlje, među njima i za Sjedinjene Države - kažu ekonomisti.

Cijena nafte u New Yorku porasla je krajem tjedna na gotovo 35 dolara po barelu, dok je prije samo godinu dana iznosila 20 dolara. Zato je znatno poskupio i benzin u Sjedinjenim Državama. Glavni razlog za porast cijena energije jest neizvjesna budućnost ponude nafte na svjetskim tržištima u slučaju američke vojne akcije protiv Sadama Huseina.

Prema najnovijim statistikama, američki potrošači danas troše gotovo stotinu milijuna dolara više dnevno na energiju nego što su to činili prije godinu dana. Stručnjaci upozoravaju da su visoke cijene energije jedan od glavnih razloga za lošu ekonomsku situaciju.

Američke rafinerije smanjile su proizvodnju, pa se troše zalihe benzina koje će vozačima trebati u ljetnim mjesecima. Naglo se smanjuju i zalihe prirodnog plina, jer je ova zima neočekivano oštra.

Međutim, cijene energije uvijek su prilično nestabilne, te stručnjaci očekuju da bi nafta mogla pasti na 25 dolara po barelu ukoliko akcija u Iraku bude dovršena brzo i relativno bezbolno.

XS
SM
MD
LG