Linkovi

Miami Herald: Samo čudo može spriječiti rat (9/2/03) - 2003-02-09


Samo čudo može spriječiti izbijanje rata s Irakom, piše današnji Miami Herald. Analitičari predviđaju intenzivne diplomatske napore na zaustavljanju rata no njegov bi početak, tvrde oni, mogli spriječiti jedino odlazak Saddama Husseina u izgnanstvo ili državni udar. “Obje varijante su moguće, niti jedna vjerojatna”, kaže jedan djelatnik CIA-e. Sličan stav imaju i čelnici arapskih zemalja.

Los Angeles Times piše da je sve više Amerikanaca uvjereno da Irak predstavlja opasnost no u istraživanjima javnosti i dalje je prisutna snažna želja da se rat izbjegne. 62 posto građana bi podržalo vojnu intervenciju u okviru Ujedinjenih naroda., a 55 posto ako bi Sjedinjene Države odlučile samostalno uporabiti silu. Istraživanje Los Angeles Timesa ukazalo je i na porast zabrinutosti od terorizma nakon što je savezna vlada proglasila visoki stupanj opasnosti od terorističkog napada. Međutim, velika većina kaže da će unatoč tome nastaviti sa svojim svakodnevnim životima.

Washington Post navodi da čelnici Sjedinjenih Država i Izraela imaju gotovo identičnu srednjo-istočnu politiku. Dnevnik iz Washingtona podsjeća da je u predizbornoj kampanji izraelski premijer Ariel Sharon stalno isticao duboko prijateljstvo između Sjedinjenih Država i Izraela. “Ovo je najbolja administracija za Izrael od Harrya Trumana”, izjavio je direktor jednog židovskog znanstvenog instituta u Sjedinjenim Državama.

XS
SM
MD
LG