Linkovi

Melanom iz presađenih bubrega (9/2/03) - 2003-02-09


Dva pacijenta razvila su vrlo zloćudni tumor kože, melanom, iz svojih novih, netom transplantiranih bubrega, premda je davatelj organa bio uspješno izliječen od melanoma mnogo godina ranije - izvijestili su liječnici iz Škotske. Jedan je primatelj bubrega od melanoma umro, dok se drugi oporavio nakon liječenja.

Prijenos melanoma putem transplantiranog organa veoma je rijedak, a šanse da se to dogodi dugo nakon što je davatelj organa bio uspješno izliječen smatrane su iznimno malo vjerojatnima. Do sada je najduži poznati takav period iznosio osam godina od izliječenja davatelja organa, pa do transplantacije i izbijanja melanoma u primatelju organa.

No, kako u posljednjem broju medicinskog časopisa "New England Journal of Medicine" izvješćuju znanstvenici, dva pacijenta su dobila rak od davatelja organa kojemu je melanom bio uklonjen 16 godina ranije, i koji je svih tih godina bio smatran uspješno izliječenim.

Stanice melanoma su, kako izgleda, mirovale u davateljevim bubrezima sve do transplantacije, izjavila je dr. Rona M. MacKie, sa Sveučilišta glasgow, koja je liječila primatelje bubrežnih transplantata. Stanice raka uspjele su se razbujati zato što su lijekovi, koji se pacijentima daju za sprečavanje odbacivanja transplantata, suprimirali njihov imuni sustav. Kako zaključuju liječnici, tko god je ikad bolovao od invazivnog melanoma, ne bi trebao biti davatelj organa.

XS
SM
MD
LG