Linkovi

Bush: Irak ugrožava Ameriku i svijet (8/2/03) - 2003-02-08


Iračka kršenja rezolucija Ujedinjenih naroda događaju se u ovom trenutku i ugrožavaju Ameriku i svijet, izjavio je američki predsjednik George Bush u svojoj tjednoj radio poruci naciji. Prema riječima gospodina Busha, Saddam Hussein i njegov režim aktivno i tajno nastavljaju s programima razvoja kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja. Irak je odbacio takvu optužbu.

Predsjednik Bush je dodao se Vijeće sigurnosti ne smije povući u svojim zahtjevima s kojima se prema njegovim riječima, diktator izruguje te je naglasio da su Sjedinjene Države i sve veća koalicija zemalja spremne poduzeti akciju potrebnu za vlastitu obranu i razoružavanje Iraka. Bijela kuća je priopćila da će u sljedeća dva tjedna predsjednik Bush pokušati uvjeriti svjetske čelnike da Ujedinjeni narodi trebaju usvojiti novu rezoluciju kojom bi se odobrila uporaba sile protiv Iraka.

Demokrati su optužili predsjednika Busha da zanemaruje unutarnjo-politička pitanja dok svoju pozornost usmjerava na rat protiv Iraka. U demokraskoj poruci naciji guverner Iowe, Tom Vilsack, je rekao da Sjedinjene Države mogu ostati jake na svjetskoj sceni ako budu jake na unutarnjem planu.

XS
SM
MD
LG