Linkovi

Papa: Rat je uvijek poraz čovječanstva (8/2/03) - 2003-02-08


Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan upozorio je Sjedinjene Države da ne započinju jednostrani rat protiv Iraka dodajući da svjetska organizacija treba odobriti bilo kakvu uporabu sile. Prema rječima gospodina Annana, vojna sila se mora iskoristiti tek kao posljednje sredstvo.

Međunarodna zajednica mora učiniti sve što može kako bi se izbjegao rat u Iraku, izjavio je papa Ivan Pavao II. Papa je rekao da je rat uvijek poraz za čovječanstvo te je pozvao sve da izaberu put koji vodi ka miru, dijalogu i nadi. Vatikan je više puta dao do znanja da nije uvjeren u opravdanost rata s Irakom.

Predsjednik turske vlade Abdullah Gul izjavio je da se njegova zemlja nada mirnom rješenju iračke krize, ali poduzima neophodne pripreme za rat. U televizijskom obraćanju naciji gospodin Gul je izrazio razočarenje da je Irak odbacio turska uvjeravanja o potrebi razoružavanja. Turski parlament će 18-og ovog mjeseca odlučiti hoće li otvoriti vojne objekte za američke vojnike u slučaju rata s Irakom.

Ministri obrane i vanjskih poslova šest prozapadnih zemalja Perzijskog zaljeva odlučilo je uputiti zajedničke vojne snage u Kuvajt kako bi obranili tu zemlju u slučaju bilo kakvog iračkog kontranapada. To je zaključak izvanrednog sastanka zemalja Vijeća za suradnju u Perzijskom zaljevu održanog u Saudijskoj Arabiji.

XS
SM
MD
LG