Linkovi

Bush o prijetnji Sadama Huseina (8/2/03) - 2003-02-08


“Godinu za godinom”, istaknuo je predsjednik George Bush u svom govoru o stanju nacije, održanom 28. siječnja ove godine, “Sadam Husein je ulagao veliki napor, potrošio ogromne svote novca, ušao u velike rizike, kako bi proizveo i sačuvao oružje za masovno uništavanje.” I, kako to pokazuju nove inspekcije Ujedinjenih naroda za oružje, irački diktator još uvijek pokušava prikriti svoje programe za proizvodnju oružja.

Zašto on to radi? “Jedina moguća svrha za koju on može upotrijebiti ovo oružje”, rekao je predsjednik Bush, “može biti dominacija, zastrašivanje ili napad. S nuklearnim oružjem ili punim arsenalom kemijskog i biološkog oružja, Sadam Husein bi mogao obnoviti svoje ambicije za osvajanja na srednjem istoku, i stvaranje smrtonosne pošasti u toj regiji.”

Postoji još jedna prijetnja. Kako je to rekao američki državni tajnik Colin Powell, u govoru Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, 5. veljače ove godine, Irak desetljećima pruža podršku teroristima. Štoviše, Sjedinjene Države posjeduju dokaze o kontinuitetu kontakata na visokoj razini između iračkih obavještajaca i terorista bin-Ladenove al-Qaide, još od početka devedesetih godina.

Prije terorističkih napada al-Qaide na Sjedinjene Države, 11. rujna 2001. godine, mnogi u svijetu su vjerovali da se Sadama Huseina može obuzdati. Čak i danas, neki kažu da ne treba poduzimati nikakvu akciju sve dok ne dođe do neposredne prijetnje. Međutim, kako je to rekao predsjednik Bush: “Otkad to teroristi i tirani objavljuju svoje nakane, uljudno nas upozoravajući prije nego što izvrše napad?”

“Vjerovati razumu i samokontroli Sadama Huseina nije strategija, niti može biti opcija” rekao je predsjednik Bush. “Diktator koji proizvodi najopasnije oružje na svijetu već ga je koristio protiv čitavih sela, ostavljajući tisuće mrtvih, oslijepljelih ili unakaženih iračkih civila. Iračke izbjeglice pričaju nam kako se dolazilo do iznuđenih priznanja: mučeći djecu pred očima njihovih roditelja. Medjunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava zabilježile su i druge metode koje se koriste u iračkim mučionicama: elektro-šokovi, nanošenje opekotina vrućim metalom, kapanje kiseline na kožu, sakaćenje i silovanje. Ako ovo nije zlo”, rekao je predsjednik Bush, “Tada pojam zlo više nema svoje značenje.”

Kako je to predsjednik Bush poručio potlačenom narodu Iraka: “Vaš neprijatelj nisu oni koji okružuje vašu zemlju, vaš neprijatelj vlada vašom zemljom. Dan kada Sadam Husein i njegov režim budu uklonjeni s vlasti, biti će dan iračkog oslobodjenja.”

XS
SM
MD
LG