Linkovi

Capitol Hill: Otvorena izložba fotografija arhitekta Vladimira Pajkića (8/2/03) - 2003-02-08


U Washingtonu je sinoć otvorena prva samostalna izložba fotografija mladog hrvatskog arhitekta Vladimira Pajkića. Tim povodom zamolili smo gospodina Pajkića za kraći razgovor.

Izložba naslovljena “Formae Lucis – Oblici svjetla” obuhvaća niz fotografija koje je Vladimir Pajkić snimio na svojim putovanjima diljem svijeta. Zamolili smo ga da nam objasni naslov izložbe.

"Koncept toga je da je moj interes isključivo crno bijela fotografija. Modaliteti rada su kompozicija – dakle, svjetlost i sadržaj plohe. Fotografija je, kao vizualna umjetnost formalna umjetnost. Iz toga proizlaze “forme svjetla”, jer svjetlost je to što stvara forme u fotografiji," rekao nam je.

Mladi umjetnik kaže nam da je odrastao s fotografijom, jer mu je obitelj u Makarskoj imala fotografski studio. Na studiju arhitekture na američkim sveučilištima Cornell i Princeton i sam se prihvatio fotografskog aparata. Prve radove snimio je 1998. U Rimu. U proteklih pet godina – kaže – nakupilo se dovoljno kvalitetnih snimaka “ulične fotografije” i za prvu izložbu.

"To su utisci s mojih putovanja. Ja inzistiram na serijama fotografija. Dakle, nikada nije samo jedna fotografija, nego ih nastojim uvijek imati seriju, znači četiri, šest ili osam. To je jedna vrsta feljtonistike u slici, kako bi čovjek mogao prepričati svoje doživljaje nekog mjesta – bilo da je to Isanbul, Šangaj ili Split. Tako da niz fotografija jedna pokraj druge počinje stvarati utisak nekog mjesta," kaže nam.

Govoreći o tehnici koju koristi, Vladimir Pajkić naglašava da ga posebno zanima kombiniranje kemijskog procesa razvijanja fotografija i njihova kasnija digitalna obrada, odnosno, digitalno povećanje i kompjutorsko otiskivanje kontakt-otisaka. U svemu tome mu je vrlo važno očuvanje autentičnosti i neposrednosti fotografskog iskustva.

"Nastojim zadržati kemiju staroga, no novitet digitalnog je tu. Zato je meni taj digitalni taj medij dosta zgodan, jer ostavljam dio negativa samoga. Znači, negativ sam, oni brojevi i utisci tog negativa su dio slike. Bitno je dobiti ono što vidite. Onaj negativni utisak. To je ono što je kamera vidjela. Nema nikakvih manipulacija. Neki ljudi kažu da te fotografije nisu tehnički dorađene. Međutim, to je to. One su takve kakve jesu. Ako ima nekih nesavršenosti – to je dio mog izričaja," istaknuo je naš sugovornik.

Fotografije arhitekta i umjetnika Vladmira Pajkića izložene su u salonu RPM na Capitol Hillu. Njegove fotografije možete vidjeti i na web stranicama koje je nedavno postavio, na adresi formaelucis.com

XS
SM
MD
LG