Linkovi

Bijela kuća pokreće 'dvotjednu diplomatsku ofenzivu' o Iraku (8/2/03) - 2003-02-08


Predsjednik Bush razgovarao je s predsjednicima Francuske i Kine, u okviru – kako je priopćeno iz Bijele kuće – dvotjedne diplomatske ofenzive usmjerene na usvajanje nove rezolucije Vijeća sigurnosti o korištenju sile protiv Iraka. Kineski predsjednik Jiang Zemin i njegov francuski kolega Jacques Chirac, čije zemlje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti, rekli su predsjedniku Bushu da su inspektori Ujedinjenih naroda za oružje ostvarili napredak u svojem radu i da bi inspekcije trebalo pojačati.

Šef inspektorske ekipe Ujedinjenih naroda Hans Blix i čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed ElBaradei danas trebaju stići u Bagdad. Dvojica će dužnosnika tijekom sastanaka u sljedeća dva dana zatražiti od iračkih vlasti dodatne podatke o iračkim programima za razvoj oružja za masovno uništavanje. Gospodin Blix i gospodin ElBaradei trebali bi podnijeti izvještaj o svojem radu Vijeću sigurnosti 14. veljače.

Gospodin Blix je izjavio da Irak, kako se čini, ulaže napore da bi surađivao s inspektorima Ujedinjenih naroda, no da mu još uvijek treba više vremena. U međuvremenu, inspektori su privatno razgovarali s tri iračka stručnjaka za naoružanje. Predsjednik Bush ponovio je da su Sjedinjene Države spremne povesti koaliciju koja će razoružati Irak silom.

Poljska je obustavila svoje diplomatske napore u ime Sjedinjenih Država u Iraku, dok je američko Državno tajništvo savjetovalo dijelu američkog diplomatskog osoblja u susjednim zemljama da se vrate kući. Dužnosnici u Washingtonu i Varšavi potvrdili su da je odjel za američke interese pri poljskom veleposlanstvu u Bagdadu jučer zatvoren zbog sigurnosnih razloga. Takvo zatvaranje obično prethodi sukobu između dvije zemlje.

XS
SM
MD
LG