Linkovi

Muenchen: Danas počinje međunarodna konferencija o sigurnosti (8/2/03) - 2003-02-08


U Muenchenu danas počinje dvodnevna međunarodna konferencija o sigurnosti na kojoj će sudjelovati više od 250 sudionika iz 40 država. U Muenchen su stigli američki ministar obrane Donald Rumsfeld i glavni tajnik NATO-a George Robertson.

Hrvatsku će na konferenciji predstavljati ministrica obrane Zeljka Antunović i šef diplomacije Tonino Picula.

Uz antiratne demonstracije i snažno policijsko osiguranje, muenchensku konferenciju obilježit će sve naglašenije napetosti između Njemačke i SAD-a oko Iraka. Za američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda konferencija u Muenchenu bit će prilika da pred ministrima obrane 40 država objasni ključne razlike u stajalištima SAD-a, te Njemačke i Francuske koje je, nedavno, zbog protivljenja ratu, nazvao "starom Europom". Ministar Rumsfeld novim je izjavama dodatno zaoštrio odnose Washingtona s Berlinom i Parizom.

Zbog blokiranja američkog zahtjeva da NATO savez zaštiti Tursku u slučaju rata u Iraku i protivljenja novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti, kojom bi se autorizirala vojna akcija, Rumsfeld je Francusku nazvao zemljom koja se ni sa kim ne slaže, a Njemacku je usporedio s Libijom i Kubom.

“Ponasamo se kao disfunkcionalna obitelj i to nije prvi put u povijesti,” komentirao je odnose SAD-a i Europe američki senator Joseph Lieberman. Po dolasku na muenchensku konferenciju demokrat Lieberman novinarima je kazao da je ovaj put najkritičnije, jer su razlike sve očitije, ne samo između državnih vodstava, već i javnosti.

Ministri obrane i ostali sudionici konferencije u Muenchen su stigli sinoć. Paralelno na glavni muenchenski trg Marienplatz počeli su stizati prosvjednici, koji će u naredna dva dana demonstrirati protiv rata u Iraku. Dva glavna prosvjeda najavljena su za danas, a policija očekuje do deset tisuća ljudi. Konferenciju će osiguravati oko tri i pol tisuće policajaca. Očekujući nemire, State Department je izdao upozorenje kojim svojim drzavljanima savjetuje da ovog vikenda izbjegavaju Muenchen. Bavarski ministar unutarnjih poslova Guenter Beckstein kazao je da policija neće tolerirati nasilje i izrazio uvjerenje da demonstranti znaju razlikovati američku politiku od Amerikanaca.

Konferencija o sigurnosti započet će raspravom o globalnoj borbi protiv terorizma u okviru koje će se sudionicima obratiti američki i ruski ministar obrane Donald Rumsfeld i Sergej Ivanov, te njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer.

XS
SM
MD
LG