Linkovi

Meditacijom do sreće (14/2/03) - 2003-02-08


Godinama se već zna da meditacija i opuštanje djeluju kao odlični antidoti protiv stresa. No, tek nedavno su znanstvenim metodama razotkriveni mehanizmi u mozgu koji omogućuju tako jedinstveno ljekovito djelovanje meditacije.

Richard Davidson, direktor Laboratorija za neuroznanost Sveučilišta Wisconsin, proveo je istraživanje analizirajući podatke dobijene funkcionalnom magnetskom rezonancijom i elektro-encefalografijom, i identificirao, kako je to nazvao, indeks moždanog barometra za raspoloženje.

Kada su ljudi emocionalno potreseni, - anksiozni, ljutiti, deprimirani -, najaktivniji dijelovi mozga su, kako pokazuju slike magnetske rezonancije, putevi koji se slijevaju u dio mozga poznat pod nazivom amigdala, jedan od centara za emocija, te u desni prefrontalni dio moždane kore. Ova potonja regija mozga odgovorna je za napetost i uznemirenost, tipičnu za ljude koji su pod stresom.

Suprotne emocije, dakle pozitivna raspoloženja, - vedrina, optimističnost i entuzijazam -, izazivaju pojačanu aktivnost u lijevom prefrontalnom dijelu moždane kore, dok su stresna područja potpuno mirna. Dr. Davidson je otkrio, kako vjeruje, brzi način indeksiranja tipičnog raspona raspoloženja određene osobe pomoću očitavanja bazične razine aktivnosti u obje strane prefrontalne moždane kore. Omjer tih vrijednosti prognozira dnevna raspoloženja određene osobe sa začuđujućom točnošću. Što više se spomenuti omjer, odnosno indeks, naginje na desno, to je dotična osoba nesretnija ili pod jačim stresom; što više na lijevo, to je osoba sretnija, veselija i ima više entuzijazma.

Slijedi i konačni dokaz o meditaciji. Indeks aktivnosti lijeve i desne strane prefrontalne moždane kore testiran je, osim na svim drugim ispitanicima, i na osobama koje redovito meditiraju, kod kojih je on redovito bio orijentiran prema lijevoj strani. Najlijevija orijentacija indeksa stresa ustanovljena je kod Dalaj Lame, koji je, zajedno s još nekoliko budističkih redovnika, dobrovoljno sudjelovao u istraživanju.

XS
SM
MD
LG