Linkovi

Sprega između Iraka i al-Qaide (9/2/03) - 2003-02-08


Američki državni tajnik Colin Powell rekao je u svojem izlaganju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da “su Irak i terorizam povezani već desetljećima”. Potencijalno je još opasnija, upozorio je državni tajnik Powell, “sprega između Iraka i terorističke mreže al-Qaide.”

Gospodin Powell je rekao: “Irak danas pruža utočište opasnoj terorističkoj mreži koju predvodi Abu Musab Al-Zarqawi, suradnik Osame bin Ladena i njegovih pobočnika iz al-Qaide.” Zarqawi, Palestinac rođen u Jordanu, otišao je 2000. u Afganistan, gdje je vodio logor za obuku terorista, specijaliziran za korištenje otrova. Državni tajnik Powell istaknuo je da “je Zarqawijeva teroristička mreža pomogla u uspostavljanju još jednog logora za obuku u korištenju otrova i eksploziva” kada su koalicijske snage svrgnule talibane. Taj je logor smješten u dijelu sjeveroistočnog Iraka pod kontrolom ekstremističke muslimanske organizacije Ansar al-Islam, koja želi nametnuti iračkim Kurdima režim talibanskog stila. Saddam Hussein ima svojeg agenta na najvišim razinama čelništva Ansara al-Islama. Taj agent ponudio je utočište članovima al-Qaide. Neki od njih prihvatili su njegovu ponudu.

U svibnju 2002, Zarqawi je liječen u Bagdadu, gdje je proveo dva mjeseca. Tijekom tog vremena, preko dvadeset drugih terorističkih suradnika al-Qaide uspostavilo je bazu operacija u glavnom gradu Iraka. Kako je rekao gospodin Powell, “ti suradnici al-Qaide slobodno operiraju u Bagdadu već više od osam mjeseci”. Zarqawijeva teroristička mreža osigurala je novac i oružje za ubojstvo jednog američkog humanitarnog djelatnika u Jordanu u listopadu prošle godine. Dva osumnjičena terorista al-Qaide povezana sa Zarqawijem uhićena su prošle godine pri pokušaju ulaska u Irak iz Saudijske Arabije. Gospodin Powell je kazao: “Zarqawi i njegova mreža planiraju terorističke akcije protiv zemalja kao što su Francuska, Britanija, Španjolska, Italija, Njemačka i Rusija.”

Iračke obavještajne službe pomažu al-Qaidi od sredine devedesetih godina. Prema uhvaćenom teroristu al-Qaide visokog ranga, predstavnik al-Qaide poznat kao Abu Abdula Al-Iraqi nekoliko je puta putovao iz Afganistana u Irak između 1997. i 2000. kako bi dobio pomoć za nabavku kemijskog oružja. Ova suradnja ne bi nas trebala iznenaditi. Kako je rekao državni tajnik Powell, “Ambicija i mržnja dovoljne su da bi zbližile Irak i al-Qaidu, da bi al-Qaida naučila kako će sastaviti složenije bombe i krivotvoriti dokumente, te da bi se mogla obratiti Iraku za pomoć u nabavljanju stručnog znanja o oružju za masovno uništavanje.”

Pred Vijećem sigurnosti je jasan zadatak. Kako je rekao gospodin Powell, “Kada se sučeljavamo s režimom koji teži regionalnoj dominaciji, koji sakriva oružje za masovno uništavanje i osigurava utočište i aktivnu podršku terorizmu, ne sučeljavamo se s prošlošću, već sa sadašnjošću. Ukoliko ne poduzmemo ništa, sučelit ćemo se i s budućnošću.”

XS
SM
MD
LG