Linkovi

Iz 'žutog' u 'narančasto' - povišen stupanj opasnosti od terorističkih napada (8/2/03) - 2003-02-07


Američka je vlada odlučila povisiti procjenu terorističke opasnosti u zemlji. Od danas, opasnost od terorizma se više ne smatra "povišenom", već “visokom”.

Ova je odluka – izjavili su ministar domovinske sigurnosti Tom Ridge i ministar pravosuđa John Ashcroft - donijeta na temelju procjena obavještajnih službi, koje tvrde da u sljedećim tjednima postoji znatna mogućnost da na teritoriju Sjedinjenih država dođe do terorističkih napada.

Ministar Ashcroft izjavio je da je teroristička mreža al-Qaida još uvijek odlučna da izvede nove napade na američkom tlu, kao i na ciljeve u inozemstvu. Napadi bi mogli koincidirati s muslimanskim hodočašćem u Mekku, sredinom veljače.

Prema gospodinu Ashcroftu, ciljevi terorista mogli bi biti i slabo čuvani objekti, poput stambenih zgrada i hotela, te objekti u prometnom i energetskom sektoru.

Američki su dužnosnici naglasili da građani trebaju biti na pojačanom oprezu, iako se ne treba izbjegavati obavljanje svih uobičajenih, svakodnevnih radnji.

Kategorija visokog opreza – koja je uvedena danas – po ozbiljnosti je druga po redu kategorija koja se odnosi na prijetnje javnoj sigurnosti – iznad nje je jedino kategorija "izuzetno visoke opasnosti od terorističkog napada".

XS
SM
MD
LG