Linkovi

U Perzijski zaljev odlazi i peti američki nosač aviona (7/2/03) - 2003-02-07


Američko Ministarstvo obrane će u područje Perzijskog zaljeva uskoro uputiti i peti nosač zrakoplova, Kitty Hawk.

Posadu tog nosača čija je matična luka u Japanu čini sedam tisuća ljudi, a na njemu se nalazi 75 zrakoplova.

Tri druga nosača zrakoplova, Abraham Lincoln, Constellation i Truman se već nalaze na pozicijama odakle bi mogli sudjelovati u napadu, a nosač Theodore Roosevelt isplovio je u utorak sa Kariba prema regiji.

******

Predsjednik Bush je izjavio da Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda treba uskoro donijeti odluku o suprotstavljanju Saddamu Husseinu ako Irak ne bude surađivao s inspektorima za oružje.

Gospodin Bush je rekao da bi bilo dobro da se donese još jedna rezolucija Vijeća sigurnosti o Iraku, ali je jasno dao do znanja da je spreman narediti vojnu akciju neovisno o tome što Vijeće odluči.

******

Vodeći demokratski senator u senatskom Odboru za vanjsku politiku, Joe Biden, izrazio je vjerovanje da će govor državnog tajnika Colina Powella u Ujedinjenim narodima potaknuti Vijeće sigurnosti da donese novu rezoluciju kojom bi se odobrila uporaba sile protiv Iraka.

"Na Saddamu Husseinu je da odabere rat ili mir, a Vijeće sigurnosti treba odlučiti hoće li biti relevantno ili ne" – izjavio je senator Biden.

******

Francuski predsjednik Jacques Chirac upozorio je Sjedinjene Države da ne započnu rat protiv Iraka bez usvojene nove rezolucije Ujedinjenih naroda.

U telefonskom razgovoru s predsjednikom Bushom gospodin Chirac je izrazio vjerovanje da alternativa ratu s Irakom još uvijek postoji te da ne treba olako donijeti odluku o korištenju vojne sile.

Francuski premijer Jean Pierre Raffarin je rekao da je američki predsjednik u krivu kada kaže da "Iraku ističe rok poigravanja s međunarodnom zajednicom."

XS
SM
MD
LG