Linkovi

Da li će hrvatska vlada posegnuti za uvođenjem radne obveze za liječnike-štrajkače? (7/02/03) - 2003-02-07


Dvadeset četvrtog dana liječničkog štrajka premijer Ivica Račan je na dvosatnom sastanku s predstavnicima hrvatskog liječničkog sindikata te udruga iz zdravstva zatražio od liječnika da prekinu štrajk jer vlada neće, niti može prihvatiti njihove zahtjeve za linearnim povećanjem plaća od 20 posto.

Račan je izjavio: “ako je u pitanju samo linearno povećanje plaća vlada na taj pritisak ne može pristati jer ne želimo ugroziti Hrvatsku”.

Drugim riječima, to znači da će vlada, koja je do sada izbjegavala oštriju konfrontaciju s liječničkim sindikatom, posegnuti za uvođenjem radne obveze što joj još stoji na raspolaganju kao krajnja mjera. U neuobičajeno oštrom tonu premijer je objasnio i zašto vlada ne može ispuniti liječničke zahtjeve. “Ako prihvatimo vaš zahtjev o linearnom povećanju plaća bezuvjetno odmah i sada, i to uz javno izgovorenu najavu, pitanje je tko li će sve onda vašim tragom na isti način tražiti povećanje plaća? Nemojte molim vas dozvoljavati da vlada svojim aktom štiti i vaš dignitet, a morat ćemo to napraviti jer prema nama raste plima zahtjeva” rekao je Račan.

Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić pokušao je replicirati prigovorom da svatko ima pravo na svoju retoriku ali da je premijerova preoštra, na što je račan odgovorio: “Jedan filiozof je rekao: đavo to su drugi, razmislite malo i o svojoj retorici”. Premijer je prozvao liječnike i zbog egoizma tvrdnjom da je neodgovorno ponašanje organizatora štrajke nedomoljubno i bez osjećaja za interes Hrvatske.

Liječnici su se požalili premijeru i zatražili zaštitu od takozvanog medijskog linča jer tisak sve više izvještava o smrti pacijenata koji su navodno umrli zbog štrajka liječnika. Premijer je na to odgovorio da nije realno očekivati od vlade koja isto nerijetko zna biti u istoj situaciji da u demokratskoj Hrvatskoj izvrši pritisak na hrvatske medije, te da liječnici moraju sami sagledati kako su doprinijeli takvom razvoju događaja.

Zasad se štrajk nastavlja. Predsjednik sindikata Babić je tek rekao da se mora konzultirati sa štrajkačkim odborom jer, kako kaže: “Sedam tisuća liječnika isto misli pa valjda i oni mogu koristiti svoje glave“.

XS
SM
MD
LG