Linkovi

Hrvatska predlaže međunarodno financiranje izgradnje ili modernizacije sedam cesta (7/2/03) - 2003-02-07


Počele su završne pripreme za utvrđivanje prioritetnih prometnih pravaca u regiji jugoistočne Europe. Najinteresantiji objekti s liste od 1230 ponuđenih će imati prednost pri financiranju izgradnje. 120 objekata prometne infrastrukture stavljeno je u petak na "shopping listu" međunarodnih financijskih institucija i Europske komisije. Riječ je o prijedlozima pet zemalja Jugoistočne Europe - koje su im prometnice najvažnije i koje od njih ulaze u kategoriju prometnih pravaca od regionalnog i europskog značaja.

Ideje iz pet zemalja pripomoći će finalizaciji projekta prometnog razvoja ove regije (projekt je u zadnjim fazama izrade), i usmjeriti sredstva europskih razvojnih banaka i Svjetske banke u projekte koji dobiju status prioritetnih.

Iz Hrvatske je stigao 21 prijedlog za sedam cesta, uglavnom modernizacju postojećih ili dovršenje započetih prometnih pravaca i njihovo pretvaranje s poluautoceste u suvremenu prometnicu sa četiri trake.

Na popisu je 13 dionica željezničkih pruga i za jedna zračna luka.

Iz svake je zemlje regije pristiglo oko 20 prijedloga za prioritete, s tim da su najproduktivniji bili iz Srbije i Crne Gore, s 40 objekata stavljenih na "shopping listu". Sada počinje dugačak posao selekcije – temeljem kriterija da se novac ulaže tamo gdje će donijeti najviše koriti cijeloj regiji.

Valja upozoriti da su zemlje među prioritete stavile svoj dio velikog projekta – ili koncepta – Jadransko-jonske autoceste, promentice koja bi spajala sjever Jadrana od Trsta s krajnjim, južnim rubom Peloponeza u Grčkoj i koja ima velike izglede da u dogledno vrijeme dobije čak i status pan-europskog prometnog koridora.

Konačna lista prioriteta u izgrandji prometne infrastrukture trebala bi biti objavljena na summitu Europske unije i zemalja regijekoji će se održati u Solunu.

XS
SM
MD
LG