Linkovi

Unatoč dokazima, Vuk Drašković tvrdi da SPO nije slao paravojne snage u Hrvatsku (7/2/03) - 2003-02-07


Jučer je u den Haagu, na suđenju Slobodanu Miloševiću, bivši zapovjednik jugoslavenske vojne protu-obavještajne službe izjavio da su za glavninu ratnih zločina počinjenih u Hrvatskoj odgovorne paravojne snage iz Srbije, koje su uvježbavali MUP Srbije i vojna kontra-obavještajna služba Jugoslavije.

U washingtonskom Centru Woodrow Wilson jučer je gostovao Vuk Drašković, čelnik Srpskog pokreta obnove – jedne od stranaka koje su početkom devedesetih slale svoje pristaše da ratuju u Hrvatskoj. Upitali smo gospodina Draškovića jesu li dragovoljci njegove stranke – organizirani u takozvanu Srpsku gardu – počinili ratne zločine?

"Kao prvo, nije istina da je moja stranka slala paravojne snage u Hrvatsku. Drugo, početkom devedesetih, ja sam bio protiv rata, uz veliku opasnost po vlastiti život i po život moje obitelji. Bio sam protiv razaranja Jugoslavije. Bio sam protiv komunističke vojske, protiv Miloševićevih ambicija da se stvori Jugoslavija u novim granicama, granicama Miloševićeva komunizma. Moj jedini odgovor na vaše pitanje glasi: rat je bio tragičan, pogrešan, a gubitnici su svi koji su u njemu sudjelovali" - rekao je za Glas Amerike Vuk Drašković.

Prema beogradskom dnevniku Glas Javnosti, Srpsku gardu – koja je 1991. navodno imala oko 40 tisuća članova – organizirao je Draškovićev Srpski pokret obnove. Na čelu te stranačke vojske bio je Đorđe Božović Giška, tjelohranitelj Vuka Draškovića, inače bivši djelatnik Službe državne bezbednosti, koji je u rujnu 1991. poginuo u borbama kod Gospića. Prema Glasu Javnosti, neki pripadnici Srpske garde zamjeraju Vuku Draškoviću što se kasnije “okrenuo mirotvoračkoj politici.”

"Sistem državnog terora - netaknut"

O situaciji u Srbiji nakon pada Slobodana Miloševića Vuk Drašković je rekao da je “sve isto, osim što nema Miloševića.” Sistem državnog terora i dalje funkcionira – rekao je gospodin Drašković. "Miloševićevi odredi smrti, njegova tajna služba, vladaju danas Srbijom vjerojatno otvorenije nego što su to činili dok je on bio na vlasti. Ubijaju, otimaju ljude – a na sve to zatvaraju se oči. Zbog čega? Zbog toga što se ti eskadroni smrti, razne crvene berete, na Zapadu smatraju herojima – zbog toga što su podržali Đinđića i Koštunicu. Međutim, ti ljudi nisu heroji, oni su ubojice."

Vuk Drašković je dodao da žali što niti jedan od tih - kako ih je nazvao “ubojica” - nije optužen od strane haaškog tribunala, a niti od lokalnih sudova. Kada je u pitanju političko bezvlađe, u Srbiji je situacija gora nego u Burundiju – zaključio je svoje jučerašnje izlaganje u Centru Woodrow Wilson Vuk Drašković.

XS
SM
MD
LG