Linkovi

Europska reagiranja na govor američkog državnog tajnika  (6/2/03) - 2003-02-06


U Europi su različito komentirali istup američkog državnog tajnika pred Vijećem sigurnosti, većina smatra da nije rečeno ništa dramatično novoga i da se inspekcije moraju nastaviti. Na Saddamu Husseinu je izbor hoće li razoružavanje ili rat.

Sat otkucava Saddamu Husseinu no ne znamo točno kada će doći na nulu, za Europljane će ključan biti izvještaj UN-ovih inspektora idućeg tjedna, izjavio je šef diplomacije predsjedavajuće Grčke George Papandreou. Sazove li Europska Unija vanredni summit na temu Iraka to će za nju predstavljati zadnji pokušaj izbjegavanja vojnog sukoba. Glavni tajnik NATO-a u Bruxellesu odbio je komentirati činjenice koje je iznio američki državni tajnik uz obrazloženje da ih nije detaljno proučio no, podsjetio je Lord Robertson, Europska Unija i NATO savez jedinstveni su u pogledu Iraka, Saddam Hussein nema alternative nego se razoružati za što mu je preostalo malo vremena.

Saddam ne mijenja ideje ali akciju međunarodne zajednice zahtijeva rezolucija Vijeća sigurnosti, rekao je talijanski premijer; portugalski premijer u govoru Colina Powella vidi "potvrdu sumnji", danski ministar vanjskih poslova nalazi naznake, ne i čvrste dokaze kršenja UN-ove rezlucije sve uz komentar da mir još uvijek ima šansu ali da je ovo posljednja Sadamova. Premijer Švedske opisao je američke dokaze "prilično utemeljenima", Nizozemska je podijeljena te vršilac dužnosti premijera na primjer misli da su Amerikanci iznijeli dovoljno dokaznog materijala za pokretanje vojne intervencije - za razliku od lidera gotovo svih ostalih stranaka koji još uvijek sumnjaju u čvrstinu dokaza, "dobili smo naznake ali ne i kompletnu sliku".

Francuska nema iluzija o naravi režima u Bagdadu i Saddamovu ponašanju, američki izvještaj nije pružio ništa dramatično novoga što do sada nismo znali, činjenice mogu pomoći inspekcijama potvrditi sumnje, reakcije su iz Pariza. Malo glasa javnog mnijenja s Interneta, većina Europljana, poput njihovih lidera, ne smatra nove američke dokaze ni novima ni dokazima, mada omjeri nisu toliko drastični u korist protivnika ratne opcije kao što su bili ranije. Opća je ocjena dakako da će pitanje rata ili mira rješavati Saddamova spremnost na potpuno razoružavanje.

XS
SM
MD
LG