Linkovi

WP: Powellovi argumenti u prilog vojne konfrontacije (6/2/03) - 2003-02-06


Tema kojoj današnji američki tisak posvećuje najveću pažnju je obraćanje državnog tajnika Colina Powella Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Washington Post događaj na East Riveru naziva “političkim teatrom” u kojem je gospodin Powell iznio argumente u prilog vojne konfrontacije, optužujući Saddama Husseina da je propustio “zadnju priliku da se razoruža”.

Među onima koji su slušali državnog tajnika, rijetki su oni koji su posumnjali da se administracija predsjednika Busha odlučila na rat ukoliko irački predsjednik ne kapitulira – piše washingtonski list. Nije, međutim, još uvijek jasno hoće li, nakon govora gospodina Powella, Sjedinjene Države uspjeti sakupiti devet glasova u Vijeću sigurnosti koliko je nužno da bi se većinski izglasala rezolucija o vojnoj akciji protiv Iraka. To će u velikoj mjeri ovisiti o tome kako rezolucija bude formulirana – smatra Washington Post .

Značajni obavještajni podatak, do kojeg se došlo tek prije nekoliko tjedana, pomogao je državnom tajniku da iznese u javnost prvi dokaz – kako je rekao – funkcioniranja dobro razrađene ćelije al-Qaide u Bagdadu. Ta je ćelija – piše New York Times - bila odgovorna za ubojstvo američkog diplomata Laurencea Foleya u listopadu prošle godine. Do otkrivanja ćelije došlo je suradnjom obavještajnih službi Sjedinjenih Država, Britanije, Jordana, Saudijske Arabije i Pakistana – piše newyorški list.

Zadnjih osam mjeseci na čelu al-Qaidine mreže u Iraku je Abu Mussab al-Zarqawi, Jordanac palestinskog podrijetla i veteran afganistanskog rata protiv sovjetskih snaga 80-ih godina, otkrio je – prema pisanju New York Timesa - državni tajnik Colin Powell. Do tog se saznanja došlo nakon što je jedan od zatočenika u američkoj bazi u zaljevu Guantanamo – pod psihološkim pritiskom – otkrio ime operativca u Bagdadu, što je potvrdilo i prisluškivanje satelitskog telefonskog razgovora koju je Zarqawi vodio iz Iraka.

XS
SM
MD
LG