Linkovi

Hrvatska potpisala deklaraciju podrške Sjedinjenim Državama (7/2/03) - 2003-02-06


Zajedno s ostalih devet zemalja Vilniuske skupine Hrvatska je poduprla politiku Sjedinjenih Država prema Iraku držeći kako su Sjedinjene Države pružile uvjerljive dokaze o iračkom oružju za masovno uništenje.

U čemu bi se konkretno mogla sastojati Hrvatska pomoć prilikom eventualnog američkog napada na Irak pitali su novinari danas ministricu obrane Željku Antunović: "Hrvatska sigurno nije niti presudan niti važan faktor ako govorimo o mogućem ratu. Hrvatska može pomoći logistički ali o detaljima te moguće pomoći svakako nije moguće niti poželjno javno govoriti. Radi se o ozbiljnim stvarima i o ozbiljnim pitanjima. Hrvatska ima mogućnosti pomoći, a o kojoj se razini i o kojim se mogućim zahtjevima radi doista nije niti moguće ni dobro u ovom trenutku govoriti."

Vlatko Cvrtila, profesor s zagrebačkog fakulteta političkih znanosti primjećuje kako je Hrvatska potpora bila očekivana:"Mene ne čudi takva podrška zato što je Republika Hrvatska reagirala kao što su reagirale i druge države Vilniuske skupine da bi stvorila povoljne uvjete za očekivanu podršku Sjedinjenih Država u nekim budućim procesima u slijedeće dvije-tri godine."

SDP-ov zastupnik Pavle Kalinić koji se bavi vojnim pitanjima kaže: "Hrvatska tu ne može nikako s vojskom sudjelovati u ovome trenutku jer mi praktički ne raspolažemo zrakoplovstvom koje bi moglo u tome sudjelovati a još manje raspolažemo s mornaricom koja bi u tome mogla sudjelovati. Prema tome sudjelovanje Hrvatske će se vjerojatno svesti isključivo na to da Hrvatska ponudi svoje zračne i pomorske luke."

Iz ureda predsjednika rečeno je da će predsjednik Mesić obratiti naciji u vezi hrvatske potpore Sjedinjenim Državama. Tisak vijest o potpori Hrvatske donosi na naslovnim stranicama ali građani ne pridaju tome neku pozornost. Iako se u nedavnoj anketi svega šest posto građana izjasnilo kako podupire mogući američki napad na Irak većina njih misli kako je Hrvatska vojno inferiorna a politički i financijski slaba da bi njena podrška mogla nešto značajnije predstavljati.

Ili kako ironično danas komentiraju umirovljenici: "Samo su nas čekali i naše zeleno svjetlo da bi mogli napasti, mi smo tako bitni u svijetu tako da će sada sve ići odlično."

Zasada je prosvijed protiv mogućeg američkog napada na Irak najavila samo lijeva marginalna skupina nova Antifašistička fronta žena.

XS
SM
MD
LG