Linkovi

Powell: U rat protiv Iraka možda i bez nove rezolucije UN-a (6/2/03) - 2003-02-06


Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da će kriza oko Iraka uskoro - kako je rekao - biti zaključena “na ovaj ili onaj način”. Gospodin Powell također je naznačio da bi Sjedinjene Države mogle krenuti u rat protiv Iraka i bez druge rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Državni je tajnik danas svjedočio pred senatskim Odborom za vanjsku politiku, rekavši da međunarodna zajednica mora uskoro odlučiti što učiniti po pitanju iračkog kršenja rezolucija o razoružanju. On je rekao da svjetska organizacija ne smije zanemarivati svoje obveze na razoružavanju Bagdada, istaknuvši da su članice Vijeća sigurnosti znale, kada su usvojile prethodnu rezoluciju, da će Bagdadu prijetiti s mogućom vojnom akcijom ukoliko ne ispuni međunarodne zahtjeve.

******

Predsjednici Rusije i Francuske izjavili su da bi iračku krizu trebalo riješiti diplomatskim putem. Prema priopćenju Kremlja, ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Jacques Chirac razgovarali su danas putem telefona o jučerašnjem izlaganju američkog državnog tajnika Colina Powella u Vijeću sigurnosti.

Dvojica su se državnika suglasila o zajedničkoj podršci političkom rješenju krize oko Iraka. Ranije su Francuska i Njemačka ponovno podržale nastavak inspekcija.

U međuvremenu, povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana izjavio je u Beogradu da je jasno da Irak ne surađuje s inspektorima, no da Unija želi još jednu rezoluciju Vijeća sigurnosti prije nego što će podržati vojnu akciju.

******

Turski parlament dopustit će Sjedinjenim Državama moderniziranje vojnih baza i luka u Turskoj za potrebe mogućeg rata protiv Iraka. Današnje izjašnjavanje parlamenta smatra se prvim korakom prema mogućem razmještanju američkih snaga u Turskoj.

U Bruxellesu, NATO savez je do sljedećeg tjedna odgodio odluku o američkom prijedlogu da se Turskoj osigura pomoć u obrani u slučaju rata. Međutim, glavni tajnik saveza George Robertson izrazio je uvjerenje da će savez odobriti američki zahtjev sljedeći tjedan.

******

Veći dio arapskog svijeta smatra da dokazi o iračkim programima za razvoj naoružanja, koje su Sjedinjene Države jučer predstavile, nisu uvjerljivi.

Jordanski dnevni list Al Arab Al Yawm piše da su dokazi bili “slabi i neuvjerljivi”. Libanonski dnevnik AL-Kifah al-Arabia objavio je na naslovnici naslov koji kaže da “Powellovi dokazi ne dokazuju ništa”.

Glavni tajnik Arapske lige Amr Moussa izjavio je da postoje sumnje u vjerodostojnost izlaganja gospodina Powella, dodavši da bi inspektorima za naoružanje u Iraku trebalo dati više vremena.

******

Pakistanski predsjednik upozorio je da bi moguća vojna akcija protiv Iraka izazvala vrlo negativne reakcije javnosti u njegovoj zemlji.

General Musharraf kazao je da se većina Pakistanaca protivi mogućem ratu, te je izrazio skepsu glede tvrdnje američkog državnog tajnika da je Irak održavao veze s al-Qaidom kroz iračko veleposlanstvo u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG