Linkovi

U Washingtonu održan tradicionalni Molitveni doručak (6/2/03) - 2003-02-06


U Washingtonu je jutros održan Molitveni doručak, tradicionalna manifestacija na kojoj su svake godine nazočne stotine istaknutih djelatnika s područja politike, vjere, vojske i medija - iz Sjedinjenih Država te brojnih stranih zemalja.

Nazočne je na početku Molitvenog doručka, u washingtonskom hotelu Hilton, pozdravio predsjednik George Bush. On je istaknuo da su Sjedinjene Države posljednjih godina prošle niz ozbiljnih ispita, suočile se s brojnim teškim izazovima, te da "Amerika, zbog toga, osjeća snažnu potrebu za molitvom".

Predsjednik Bush je dodao da zemlja tuguje zbog gubitka “sedam hrabrih ljudi”, koji su stradali u nesreći raketoplana Columbije. Od terorističkih napada na New York i Washington – kazao je predsjednik – Amerikanci nisu pokazali strah ili nepromišljeni bijes, već hrabrost i odlučnost pred opasnostima. Predsjednik Bush je istaknuo da će Amerika na kraju pobijediti zbog karaktera svog naroda, volje Boga i želje ljudi diljem svijeta da žive slobodni od represije.

Govoreći o prijetnji globalnog terorizma, predsjednik Bush je rekao da "Amerika nije priželjkivala ovakav izazov, no da se s njim hvata u koštac."

Američki je predsjednik dodao da su "nedavni događaji pokazali da je - u sučeljavanju s opasnošću - mlada generacija Amerikanaca snažna i postojana."

Američka je nacija odlučna da provede svoje ideale, jednakost i slobodu za sve građane, iako - rekao je predsjednik Bush - "u prošlosti, Sjedinjene Države nisu uvijek bile dorasle veličini tih ideala, i nisu ih uspjevale uvijek u potpunosti realizirati."

Molitvenom doručku također su bili nazočni prva dama Sjedinjenih Država Laura Bush, savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice te direktor Središnje obavještajne službe, George Tenet.

U govoru nazočnima, gospođa Rice je rekla da se "izazovi u životu trebaju shvaćati kao svojevrstan blagoslov, jer nas oni jačaju. George Tenet je na Molitvenom doručku pročitao odlomak iz Biblije koji vjernike poučava da "ljube svog neprijatelja, jer jedino tako dobro može pobijediti zlo."

Iz Republike Hrvatske, Molitvenom je doručku bilo nazočno više istaknutih djelatnika iz političkog i medijskog života - među njima Davor Glavaš, direktor zagrebačkog ureda Irexa, američke ne-vladine znanstvene i obrazovne organizacije koja se bavi promicanjem slobode medija, Vilim Herman, iz Hrvatske socijalno-liberalne stranke, Ivić Pašalić iz Hrvatskog bloka te Jure Radić iz Hrvatske demokratske zajednice.

Upitan o njegovim dojmovima s Molitvenog doručka Davor Glavaš je rekao: "To je zanimljiva prilika da čovjek upozna ljude iz svih krajeva svijeta, ne nužno političare već ljude koji rade i u vladinom i u nevladinom sektoru. Zanimljivi su i oni formalni susreti, a još i više neformalni susreti, situacije... To je prilika da se s ljudima, koje vjerojatno nećete više sresti u životu, popriča mimo protokola, o stanju u zemlji i svijetu. To je u svakom slučaju jedno zanimljivo iskustvo."

XS
SM
MD
LG