Linkovi

Suđenje Miloševiću: Srbijanski paramilitarci odgovorni za većinu zločina u Hrvatskoj (6/2/03) - 2003-02-06


U den Haagu, u Tribunalu za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji, nastavljeno je suđenje Slobodanu Miloševiću.

Tokom svjedočenja moglo se čuti da su najviše zločina u Hrvatskoj počinili srbijanski paramilitarci, a teritorijalci iz Srbije nisu mogli na zadatak u Hrvatsku bez naloga šefa države, dakle Miloševića.

Dolazeći u zgradu Ministarstva obrane Srbije današnji haaški svjedok general Aleksandar Vasiljević, šef KOS-a, morao je odložiti osobno naoružanje na ulazu – za razliku od Arkana. Kako to on može a mene, generala, razoružavate - pitao je Vasiljević. Odgovor je bio kratak, ali je govorio sve - "vi niste Arkan".

Ovaj se detalj čuo u haaškoj Sudnici jedan, za svjedočenja posvećenog najvećim dijelom akcijama paramilitaraca. Srpski su paramilitarci odgovorni za glavninu zločina, tvrdi svjedok Vasiljević. On je spomenuo jedinicu Mirka Jovića "Dušan Silni" i njezino učešće u zločinu u selu Lovas, potom odred "Crnogorac" koji je imao potporu srpske policije i, naravno, Arkana.

U "krajini" se obukom paramilitaraca bavio Frenki Simatović, potom izvjesni "kapetan Dragan" koji će, inače, po informacijama srpskih medija svjedočiti uskoro u Haagu - "kako bi kazao pravu istinu".

Aleksandar Vasiljević se složio s tvrdnjom Tužiteljstva da je Vojislav Šešelj – ovaj je to priznao u TV emisiji "Smrt Jugoslavije" - okupljao dobrovoljce po nalogu srpske Službe državne sigurnosti i njezinog na ovom suđenju veoma često spominjanog šefa Jovice Stanišića.

Teritorijalna je obrana poseban dio priče - teritorijalci iz Srbije, Vojvodine i Crne Gore slani su u Hrvatsku. "Po čijem je odobrenju to učinjeno?", pitao je tužitelj Geoffrey Nice. "Predsjednika Republike", glasio je dogovor o ulozi osobe s optuženičke klupe.

Sljedeća svjedokova izjava nije prva ove vrste - "JNA je slala oružje i opremu teritorijalnoj obrani u 'krajini' i Slavoniji, kao i MUP-u Republike Srpske", kazao je Aleksandar Vasiljević.

Svjedočenje Aleksandra Vasiljevića se nastavlja.

XS
SM
MD
LG