Linkovi

Irak na pragu Budimpešte - stanovnici Taszara u strahu od terorizma (6/2/03) - 2003-02-06


Prošlog vikenda u vojnoj bazi kod mađarskog sela Taszar, 200 kilometara jugozapadno od Budimpešte, započela je obuka iračkih prognanika koji bi trebali pomoći američkim snagama u slučaju rata protiv Iraka.

U zadimljenoj lokalnoj kavani u Taszaru, mještani umorna izgleda čini se da više ne razgovaraju ni o izgubljenim pilićima, ni o kravama koje lutaju selom. Jedino o čeme sada govore je – Irak. Zemlja koju su mnogi ovdje doživljavali kao nešto s druge planete, sada se nalazi gotovo na kućnom pragu ovog malog mjesta u kojem živi tek dvije tisuće ljudi.

Većina stanovnika ne razumije ono što čuje na radiju, ali to ne predstavlja problem. Program je namijenjen američkim vojnicima i iračkim prognanicima koji se obučavaju za eventualni rat u njihovoj domovini. Uz radio i razglas, američki instruktori i irački dragovoljci su donijeli u Taszar i svoju hranu. A to nije baš po volji 35-godišnje vlasnice kavane Edith Kovacs. Ona se prisjeća 1995. godine kada su počeli pristizati američki vojnici koji su se, zatim, uključili u mirovnu misiju u Bosni i Hercegovini. Mještani Taszara su se nadali da će njihovo selo postati “mala Amerika”, u kojoj će zapadnjaci trošti puno novca. Tako je i bilo u početku – kaže gospođa Kovacs – ali sada vojnici sve više vremena provode unutar vojarne. Jedini koji imaju koristi od njihove prisutnosti su – kako kaže – mještani zaposleni u bazi.

Gospođa Kovacs, a i drugi mještani, pribojavaju se mogućnosti da Taszar postane meta terorističkih napada. Iako su oklopna i policijska vozila u redovitoj ophodnji, neki – poput umirovljenog mađarskog časnika Arpada Pappa – nisu oduševljeni i smatraju da zaštita ključnih objekata mora biti puno jača.

“Trebalo bi provjeravati dokumente svih koji dolaze u Taszar, ali i onih koji prolaze okolnim cestama. Što će se dogoditi ako u našu kavanu dođe neki – recimo – Arap, s ciljem da izvrši teroristički napad na neki ovdašnji objekat, primjera radi, samoposlugu ili dječji vrtić ili školu? Ti objekti sada nisu zaštićeni.”

No, ne dijele svi u Taszaru zabrinutost zbog potencijalnih napadača. Neki kažu da nigdje ne mogu biti sigurniji nego ovdje. 33-godišnji Szabo Vandel, kažu da ih američka obuka iračkih prognanika ne dovodi u opasnost. Čak se - kaže on - osjećaju i sigurnije otkako je američka vojska u mjestu.

Ispitivanja javnog mijenja, pak, pokazuju da je najmanje dvoje od troje Mađara protiv obuke Iračana u Taszaru i protiv rata u Iraku. Mađarski premijer Peter Medgyessi jasno daje na znanje da je za njegovu bivšu komunističku zemlju važno da podrži Sjedinjene Države, posebno otkako je Mađarska postala članicom NATO-saveza.

XS
SM
MD
LG