Linkovi

SAD: 30 milijuna dolara za satelitski televizijski program na arapskom jeziku (6/2/03) - 2003-02-06


Administracija predsjednika Busha namjerava preusmjeriti pažnju američkih radio-televizijskih programa namijenjenih inozemstvu s istočne i središnje Europe na slušateljstvo u arapskim i muslimanskim zemljama. Takva promjena prioriteta ugrađena je ovoga tjedna i u predsjednikov prijedlog proračuna za sljedeću godinu, iako predstavnici vlade kažu da se o promjenama počelo razmišljati nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države u rujnu 2001.godine.

Bijela kuća je zatražila da se u proračunu osigura 30 milijuna dolara za satelitski televizijski program na arapskom jeziku, namijenjen gledateljstvu na Srednjem istoku. On bi, kako se očekuje, konkurirao dominirajućoj televizijskoj mreži u tom području – al-Jazeeri – za koju mnogi tvrde da je antiamerički nastrojena. Također se predviđa udvostručenje radio emisija namjenjenih muslimanskoj zemlji s najvećim brojem stanovnika – Indoneziji.

Za sve radijske i televizijske programe namijenjene slušateljima u inozemstvu u prijedlogu proračuna je predviđeno oko 560 milijuna dolara. Zbog otvaranja novih programa, predviđeno je ukidanje nekih od starih, tako da će Glas Amerike i Radio Slobodna Europa prestati emitirati programe na bugarskom, češkom, estonskom, mađarskom, latvijskom, litvanskom, poljskom, slovenskom i slovačkom. Emisije na drugim jezicima istočne i srednje Europe bit će smanjene. Pri tome se predviđa ukidanje gotovo 100 radnih mjesta.

XS
SM
MD
LG