Linkovi

Posrednici vrbuju sportski nadarene srednjoškolce za upis na studij (5/2/03) - 2003-02-05


Želite li se upisati na studij, uzmite agenta!

Takve poruke ovih dana zasipaju tisuće američkih srednjoškolaca koji su posebno dobri sportaši i pokušavaju se upisati – na posebno dobar studij.

Brojna američka sveučilišta – pa i ona najskuplja - naime, nude perspektivnim mladim sportašima stipendije i druge olakšice da bi ih privukli u svoje redove. Korist je obostrana – mladi studiraju relativno jeftino, a sveučilišta imaju među svojim studentima – potencijalne buduće sportske zvijezde.

Sada se sigurno pitate – što će budućem studentu – agent za upis?

Razloga za to ima nekoliko. Prvo, proces upisa na studij vrlo je složen, pogotovo ako se kandidat prijavljuje za financijsku pomoć ili školarinu. Za mnoge srednjoškolce i roditelje – papira i formulara jednostavno je previše. Uz to, za upis na najbolja sveučilišta vlada velika konkurencija, pogotovo među sportašima, pa se na prijavnici “svaki zarez računa”.

Zbunjene roditelje i gimnazijalce zato u zadnjih nekoliko godina obilaze – posebni agenti, koji će – naravno, uz naknadu – sastaviti profil mladog sportaša i poslati ga na što veći broj sveučilišta. Često se događa da roditelji željni slave potroše i nekoliko tisuća dolara na agenta, koji će im sastaviti “dosje” s podacima o mladom sportašu i uputiti ga raznim sveučilištima.

Dobrodošla pomoć, zar ne? Zapravo i ne, kažu neki. Među njima je i izvjesni Stuart Scandridge, koji se sam u jednom trenutku života susreo sa sportskim agentom za srednjoškolce. Agent mu je zakucao na vrata, nudeći da će mu pomoći upisati sina, inače odličnog sportaša, na željeni studij. Jedini je problem bio – novac. Agent je tražio preko tisuću dolara, koje zabrinuti otac nije imao, ali je zato preuzeo stvar u svoje ruke. Na pisaćem stroju nakucao je tri stranice podataka o svom sinu, poslao ih faksom na razna sveučilišta – i kasnije samo izabrao najbolju ponudu.

Otada se gospodin Scandridge posve posvetio – borbi protiv beskrupuloznih agenata. Postavio je web sajt na kojem ambiciozni sportaši – doduše, uz naknadu – mogu doznati sve o procesu upisa na studij i dobivanju financijske pomoći. Pretplatnici na sajt dobivaju svoje web stranice i svoju e-mail adresu, s koje se onda javljaju trenerima na prestižnim sveučilištima.

Ovakav “uradi sam” pristup – kaže gospodin Scandridge – znatno je jeftiniji od angažiranja agenta, a ima i svoju obrazovnu vrijednost – uči mlade sportaše da se nauče snalaziti u šumi propisa i papirologije i da se oslone na vlastite snage.

A to će im znanje u životu uvijek dobro doći!

XS
SM
MD
LG