Linkovi

Podrška ratu u porastu (5/2/03) - 2003-02-05


U očekivanju obraćanja državnog tajnika Colina Powella Vijeću sigurnosti, današnji Washington Post piše da šefa američke diplomacije čeka vrlo težak posao. “Bio je vojnik, najviši general, savjetnik za državnu sigurnost i – da je htio – bio bi nominiran za predsjednika…No za četiri desetljeća u javnoj službi nikada toliko očiju nije bilo upereno u njega kao danas kada govori u Ujedinjenim narodima” – piše washingtonski list.

Unutar administracije, gospodin je Powell stavio svoj ugled na kocku kada se založio za to da treba dobiti podršku Ujedinjenih naroda za vojnu intervenciju u Iraku. A danas, on treba uvjeriti ne samo 15 članova Vijeća sigurnosti, nego i javnost u svijetu u tvrdnju da Irak krši međunarodne obaveze razoružanja, te da je rat protiv njega opravdan – piše Washington Post .

Što se domaće javnosti tiče, ona sve više daje svoju suglasnost – piše današnji Christian Science Monitor. Pod naslovom “Podrška ratu raste”, bostonski list navodi rezultate ispitivanja javnog mijenja, prema kojima većina Amerikanaca smatra da se u rat protiv Iraka treba upustiti i bez podrške Ujedinjenih naroda.

Tragični kraj svemirske misije sedmočlane posade Columbie i dalje zauzima ogroman prostor današnjeg američkog tiska. New York Times u naslovu tvrdi da je NASA još 1990.godine bila upozorena na osjetljivost zaštitne oplate na krilima raketoplana. U studiji sveučilišta Stanford i Carnegie Mellon, koje je financirala NASA, upozoreno je na mogućnost katastrofalnih posljedica zbog prevelike blizine tankova za gorivo rakete-nosača i hidrauličkog sustava na raketoplanu.

XS
SM
MD
LG