Linkovi

Powell: 'Irak obmanjuje i izbjegava inspektore za naoružanje' (6/2/03) - 2003-02-05


Državni tajnik Colin Powell danas je Vijeću sigurnosti predočio dokaze koji – kako tvrdi administracija predsjednika Busha - pokazuju da Irak zaobilazi inspektore Ujedinjenih naroda, te da i dalje proizvodi oružje za masovno uništavanje. Gospodin Powell također je govorio o vezama između Bagdada i al-Qaide.

Gospodin Powell je upotrijebio niz satelitskih fotografija i audio-snimaka presretnutih telefonskih razgovora da bi potkrijepio američke argumente o potrebi razoružavanja Iraka, ako treba i silom. Američki šef diplomacije u više je navrata rekao da Irak obmanjuje i izbjegava inspektore za naoružanje, te da prebacuje laboratorije za istraživanja i proizvodnju oružja s mjesta na mjesto uz pomoć pokretnih jedinica. Državni je tajnik na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti pokazao zračne snimke za koje je kazao da predstavljaju objekte za proizvodnju biološkog oružja.

Prisutnim je diplomatima također pustio audio-snimku na kojoj irački vojni dužnosnici – kako je rekao – raspravljaju o “modificiranim” vozilima i sakrivanju oružja. Gospodin Powell je kazao da su inspektori za naoružanje pod stalnom pratnjom – kako je rekao – “cijele vojske iračkih obavještajaca, koji su dio namjerne vladine kampanje usmjerene na potkopavanje rada inspektora.”

Državni je tajnik dodao da se Ujedinjeni narodi izlažu opasnosti da postanu irelevantni ukoliko dozvole Iraku da se i dalje oglušuje o rezolucije Vijeća sigurnosti:"Pred nama nije pitanje – koliko smo vremena spremni dati inspektorima da bi ih frustriralo iračko ometanje, već – koliko ćemo još dugo trpjeti iračko oglušivanje na rezolucije prije nego što, kao Vijeće, kao Ujedinjeni narodi, kažemo da je toga dosta."

Powell: 'Irak povezan s al-Qaidom'

Gospodin Powell je kazao Vijeću sigurnosti da Irak ima dvije od tri komponente potrebne za proizvodnju nuklearne bombe, odnosno, da ima kvalificirane stručnjake i nacrt za bombu. Saddam Hussein je, rekao je gospodin Powell, odlučan da osigura i treću potrebnu komponentu, a to je obogaćeni uran. Američki šef diplomacije je po prvi puta u javnosti predočio američke dokaze da je Irak povezan s al-Qaidom. Prema njegovim riječima, Bagdad pruža utočište “opasnoj terorističkoj mreži koju predvodi Abu Musab Zarqawi”, suradnik Osame bin Ladena. Gospodin Powell je dodao da članovi njegove organizacije već osam mjeseci slobodno operiraju s Bagdadom kao svojom bazom.

U zaključku svog izlaganja, gospodin Powell je upozorio Ujedinjene narode da ne mogu pretpostavljati da Sadam Husein neće upotrijebiti oružje koje razvija: "Sjedinjene Države neće i ne mogu izložiti američki narod takvom riziku. Ostaviti oružje za masovno uništavanje u rukama Sadama Huseina još nekoliko mjeseci nije moguća opcija u svijetu nakon napada od 11. rujna."

Američki državni tajnik upozorio je članice Vijeća sigurnosti da se ne mogu susprezati od izazova koji se nameću izvana, niti da mogu zanemariti svoje dužnosti.

XS
SM
MD
LG