Linkovi

Powell: Irak nije poduzeo ništa kako bi se razoružao (5/2/03) - 2003-02-05


Američki državni tajnik Colin Powell danas je na posebnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kazao da "Irak nije poduzeo ništa kako bi se razoružao."

Gospodin Powell, u pratnji najviših dužnosnika Središnje obavještajne agencije CIA-e, započeo je svoj govor rekavši da Irak prikriva vlastite napore u proizvodnji oružja za masovno uništavanje.

Nakon toga, američki je državni tajnik pustio audio-snimku razgovora između dva iračka dužnosnika, iz koje se može zaključiti da se zabranjeno oružje sakriva od inspektora.

Prema riječima glasnogovornika Bijele kuće Arija Fleischera, predsjednik Bush se nada da će stanovnici Sjedinjenih Država i ljudi diljem svijeta “pažljivo pratiti” što će gospodin Powell reći.

Kako je rekao gospodin Fleischer, važno je da svijet čuje riječi gospodina Powella, koji će podsjetiti Vijeće sigurnosti na njegovu obvezu da poduzme akciju protiv Iraka, ukoliko Bagdad ne bude surađivao s inspektorima za naoružanje.

Predsjednik Bush i savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice jutros su upoznali kongresne čelnike sa sadržajem ranije tajnih obavještajnih podataka, koje gospodin Powell danas predstavlja Vijeću sigurnosti.

Irački državni tisak već je - prije no što je bio održan - kritizirao govor državnog tajnika Colina Powella u Vijeću sigurnosti, ustvrdivši da će dokazi protiv Bagdada koje namjerava podastrijeti biti "lažni, jeftini ili mutni".

U uredničkom komentaru u dnevniku vladajuće iračke stranke kaže se da je gospodin Powell fabricirao obavještajne podatke. U listu koji vodi najstariji sin Sadama Huseina Uday kaže se da Washington traži izgovor za agresiju na Irak, a odluka o agresiji je – tvrdi irački list - već donesena.

XS
SM
MD
LG