Linkovi

Haaško tužiteljstvo ima dokaze da Gotovina 'slobodno putuje Hrvatskom' (5/2/03) - 2003-02-05


Hrvatska nepotpuno surađuje s haaškim Tribunalom; Tužiteljstvo ima dokaze da se bjegunac Ante Gotovina slobodne kreće Hrvatskom - tvrde u haaškom Tužiteljstvu.

Slučaj Bobetko za Tužiteljstvo haaškog Tribunala za ratne zločine odgođen je do dalnjega radi lošeg zdravlja optuženoga.

Optuženi ne može prisustvovati suđenju, no Tužiteljstvo ne odustaje od optužnice, ono je primilo k znanju nalaz liječnika iz koga se vidi da je nemoguće ispuniti nalog za uhićenje. Na sucima je odluka o daljnim koracima u ovom slučaju - rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Tribunalu.

Tužiteljstvo je najavilo povećavanje pritiska na Zagreb u slučaju optuženog bijegunca Ante Gotovine. Kako je danas prenijela glasnogovornica Tužiteljstva, glavna tužiteljica "izražava pojačanu zabrinutost radi manjkave suradnje Hrvatske" što, po glasnogovornici Florence Hartmann, "nije dobar znak da će Zagreb surađivati u slučaju podizanja novih optužnica".

Hrvatska surađuje selektivno i sporo umjesto potpuno i bezuvjetno - tvrdi glavna tužiteljica. Što se Gotovine tiče, Tužiteljstvo ima dokaze da Gotovina "slobodno putuje Hrvatskom kao što Mladić putuje Srbijom".

XS
SM
MD
LG