Linkovi

'Zločin na Ovčari ništa ne može opravdati' - nastavak suđenja Slobodanu Miloševiću (5/2/03) - 2003-02-05


Na suđenju Slobodanu Miloševiću, optuženi je Vukovar proglasio "jednim od najtežih zločina protiv Srba", a svjedokinju doktoricu Vesnu Bosanac "zločincem". Pri tome, Slobodan Milošević se pozvao na iskaze svjedoka date pod pritiskom u srpskim zatvorima.

Svjedokinja je tokom rasprave otkrila da je dio njezine izjave iz srpskog zatvora falsificiran. U dugom natezanja Milošević je, po tko zna koji put, prelazio granice dobrog ukusa nazvavši liječnicu Bosanac "doktorom Mengeleom", na što mu je svjedokinja odvratila da je nju "tako nazivala srpska propaganda, po njegovim uputama". Sudac je pokušavao držati sve pod kontrolom, napomenuvši da "zločin na Ovčari ništa ne može opravdati." Optuženi je na kraju odustao od obrane JNA izjavom da, kao predsjednik Srbije, nije imao nikakve veze s jugoslavenskom vojskom.

Milošević je danas postao žrtvom vlasitih dokaza ponudivši, u prilog obrane, dokumente Vojnomedicinske akademije u Beogradu. "U ime istine, ove ključne dokumente predajte sudu, unutra je sve što se u bolnici događalo i izvještaj će rasvijetliti mnoge događaje", zatražila je svjedokinja Bosanac.

Nakon dr Vesne Bosanac svjedoči nekadašnji šef KOS-a, umirovljeni general Aleksandar Vasiljević, inače najavljen kao zaštićeni svjedok C-39. On se, kao i Milan Babić, smatra ključnim svjedokom optužbe.

XS
SM
MD
LG