Linkovi

Uzrok suša na sjevernoj hemisferi - zagrijavanje tropskih oceana na južnoj! (5/2/03) - 2003-02-05


Suša, koja je pogodila Sjedinjene Države, južnu Europu i jugozapadnu Aziju, između 1998. i 2002. godine, povezana je s temperaturama tropskih dijelova Indijskog i Tihog oceana, sugerira jedno novo istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Science", u siječnju. Razumijevanje te povezanosti moglo bi pomoći u prognoziranju budućih sušnih razdoblja, kažu znanstvenici.

Tijekom četiri godine, neka su područja sjeverne hemisfere primila jedva polovicu od svoje prosječne količine zimskih i proljetnih padalina. To je izazvalo isušivanje farmi, iscrpljivanje vodocrpilišta, te općenito snižavanje razine podzemnih voda. Dio pogođenih područja pomalo se ove zime oporavlja, no, primjerice, jugozapadni dio Sjedinjenih Država i dalje je daleko ispod svoje prosječne količine padalina.

Zapadni tropski dio Tihog oceana najtopliji je dio globalne oceanske površine i, kao takav, ogromni regulator klime, objašnjavaju znanstvenici američke Nacionalne službe za oceane i atmosferu, Martin Hoerling i Arun Kumar, koji su proveli istraživanje. Upravo su temperature tropskih oceana doživjele promjenu tijekom sušnih godina, ustanovilo je njihovo istraživanje. Dok je istočni tropski dio Tihog oceana bio nekoliko stupnjeva hladniji nego uobičajeno, oko 23 celzijeva stupnja, dotle su zapadni Pacifik i Indijski ocean bili znatno topliji nego normalno, oko 30 celzijevih stupnjeva. Ova je razlika i dovela do suše u vrlo udaljenim područjima sjeverne hemisfere.

Većina klimatologa se slaže u procjeni da je zatopljavanje zapadnog Pacifika rezultat povećanja ispuštanja stakleničkih plinova u posljednjih pedesetak godina, te da će se taj trend vjerojatno nastaviti.

Međutim, prognoziranje suše teže je od prognoziranja klime, upozoravaju znanstvenici. Za sušu se moraju poklopiti razni preduvjeti, među kojima su i drugi oceanski faktori, uključujući i oscilacije sjevernog Pacifika, koje traju već nekoliko desetljeća, ali su prepoznate tek prije nekoliko godina.

XS
SM
MD
LG