Linkovi

Oštre kritike demokrata na predsjednikov prijedlog proračuna (4/2/03) - 2003-02-04


Američki predsjednik Bush – kako smo čuli u vijestima - podnio je Kongresu prijedlog proračuna za fiskalnu 2004.godinu. Ono što odmah pada u oči je predsjednikova namjera da u znatno poveća proračunski manjak.

Proračunski manjak će se – kako se očekuje – gotovo utrostručiti i dostići rekordnih 307 milijardi dolara. No, u odnosu na bruto ekonomski proizvod, to bi iznosilo oko 3 posto, dok je prije 20 godina iznosio čak 6 posto od ukupnog proizvoda Sjedinjenih Država. Do ove fiskalne godine, državni je proračun – četiri godine zaredom – bilježio višak. Sada se, međutim, manjak očekuje u četiri sljedeće godine. Predsjednikov prijedlog državne potrošnje u fiskalnoj godini koja počinje u listopadu 2003. iznosi gotovo 2 bilijuna i 200 milijardi dolara, a najveće povećanje otpada na vojnu potrošnju koja će dostići 380 milijardi dolara. Među agencijama čija će sredstva također biti povećana je i NASA, kojoj će povećanje proračuna od 3 posto donijeti 470 milijuna dolara.

Glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer je, međutim, napomenuo da bi taj iznos mogao biti i izmjenjen zbog tragičnog gubitka raketoplana Columbia: “Kao i uvijek, proračun odlazi Kongresu, s čijim ćemo članovima pregovarati. Sredstva koja se navode u budžetu iznose onoliko koliko je predsjednik smatrao nužnim. Naravno, nakon tragedije koja se dogodila, u postupku će biti razmotrene i promjene.”

Predlagači proračuna računaju na značajniji rast društvenog proizvoda od 3.6 posto. Podsjetimo, protekle je godine gospodarski rast iznosio 2.4 posto. Troškovi eventualnog rata protiv Iraka nisu uračunati u prijedlog proračuna. Demokrati u Kongresu oštro kritiziraju predsjednikov prijedlog. Čelnik senatske manjine, demokratski senator Tom Daschle u pismenom je priopćenju rekao da prijedlog proračuna “potvrđuje da predsjednik Bush predvodi fiskalno najneodgovorniju vladu u povijesti.”

Sličnim se komentarom oglasio i senator Kent Conrad, čelni demokrat u Odboru za proračun:“Mislim da od ovakvog proračuna i nedostatka fiskalne odgovornosti - čovjeku ponestaje dah. Predsjednikov nas plan sunovraćuje u duboki deficit i duboko u zaduženost.”

Demokrati posebno kritiziraju predsjednikov prijedlog smanjenja poreza, naglašavajući da država sebi to ne može priuštiti u vrijeme kada se priprema za eventualni rat protiv Iraka.

XS
SM
MD
LG