Linkovi

Hrvatska i SAD potpisuju Memorandum o razumijevanju (4/2/03) - 2003-02-04


Hrvatska je petnaesta zemlja koja ce sa SAD potpisati Memorandum o razumijevanju ciji je cilj prevencija i sprijecavanje sirenja oruzja za masovno unistenje. Potpis na sporazum s americke ce strane staviti zamjenica pomocnika ministra obrane SAD Mira Ricardel. Americko izaslanstvo koje vodi gospodja Ricardel jucer je stiglo u Hrvatsku, a sluzbeni dio trodnevnog posjeta zapocet ce danas u Ministarstvu obrane.

S visokim duznosnicima Ministarstva razgovarat ce o vojnoj suradnji dviju drzava, reformi i modernizaciji HV, granicnoj sigurnosti i ispunjavanju kriterija za ulazak u NATO. Zamjenicu pomocnika americkog ministra obrane primiti ce predsjednik i premijer, a sastat ce s ministricom obrane i novoimenovanim nacelnikom Glavnog Stozera HV-a. Danas u trodnevni posjet Hrvatskoj stize i izaslanstvo NATO-a koje vodi pomocnik glavnog tajnika za politicke poslove.

Gunther Altenburg u Zagreb stize s prijedlogom da se lanjski program od 40 ciljeva koliko ih je Hrvatska preuzela kao clanica NATO-ova Partnerstva za mir, ove godine prosiri s jos deset. Svrha je prosirenja programa veci stupanj interoperabilnosti hrvatskih postrojbi u programu Partnerstvo za mir. Izaslanstvo Sjevernoatlanskog saveza u Zagreb dolazi mjesec dana prije sastanka Politicko-vojnog vijeca NATO-a i Hrvatske u Bruxellesu.

XS
SM
MD
LG