Linkovi

78 posto Amerikanaca misli da je rat s Irakom neizbježan  (4/2/03) - 2003-02-04


Istraga uzroka tragedije raketoplana Columbia, prijedlog proračuna koji predviđa rekordni deficit, te pripreme za intervenciju u Iraku, i upućivanje bombardera u područje Sjeverne Koreje – među dominantnim su temama današnjeg američkog tiska. Los Angeles Times u naslovu prenosi uvjeravanja NASE da “ni najveći umovi” agencije nisu mislili da bi eventualno lakše oštećenje oplate krila pri polijetanju moglo dovesti do katastrofe. Sada – piše list – NASA priznaje da možda nisu bili u pravu.

Analizirajući državni proračun koji je predsjednik Bush uputio Kongresu, Washington Post ističe kao glavne elemente – rekordni budžetski deficit, naglo povećanje izdvajanja za obranu i službe sigurnosti, te smanjenje izdvajanja za domaće programe. Samo u ministarstvu obrazovanja se eliminira 45 različitih programa, a smanjuje se i pomoć za razvoj ruralnih područja. Prioriteti ovog proračuna su – piše Washington Post – borba protiv terorizma u inozemstvu, zaštita i sigurnost Amerikanaca u zemlji, te poticanje gospodarskog rasta.

USA Today objavljuje najnovije ispitivanje javnog mijenja koje je proveo zajedno s televizijskom mrežom CNN i Gallupovim institutom. Čini se da će sutrašnji nastup državnog tajnika Colina Powella u Vijeću sigurnosti biti ključno ne samo za pridobivanje međunarodne podrške, nego i za uvjeravanje američkog javnog mijenja u potrebu pokretanja rata protiv Iraka.

Sada – nastavlja USA Today – 58 posto Amerikanaca podržava invaziju američkih snaga na Irak kako bi se s vlasti zbacilo Saddama Husseina. No, polovica od tih 58 posto, kao i polovica onih 38 posto koji su protiv rata, kaže da bi mogli promijeniti mišljenje u ovisnosti od razvoja događaja. Zanimljivo je da čak 78 posto ispitanika misli da je rat neizbježan i da će Sjedinjene Države ratovati protiv Iraka za mjesec dana –piše najtiražniji američki list.

Dodajmo još samo pisanje New York Timesa o stavljanju američkih bombardera u stanje pripravnosti – u znak upozorenja Sjevernoj Koreji. Ministrar obrane Donald Rumsfeld naložio je da se 24 bombardera velikog dometa stave u stanje pripravnosti za slučaj upućivanja u područje Sjeverne Koreje. Razlog – upozorenje Pyongyangu da ne pokuša iskoristiti američku preokupiranost Irakom – piše New York Times.

XS
SM
MD
LG