Linkovi

U SAD - 2630 vjerskih organizacija i skupina (7/2/03) - 2003-02-04


Amerikanci su ponosni na svoju slobodu vjeroispovijedi, a, kako pokazuje novo izdanje “Enciklopedije američkih vjera”, za upražnjavanje te slobode nudi im se zaista mnogo izbora.

Rimokatolička crkva je ogromna institucija i u Americi, ali je ipak samo jedna od 116 katoličkih denominacija. Još više denominacija može se izbrojati unutar pravoslavne crkve, a protestantizam je poznat po svojoj rascjepkanosti – samo pentekostalnih denominacija ima nekoliko stotina.

Doslovce se može reći da postoji denominacija za svačija vjerska uvjerenja. Ukoliko nekome ne odgovara Episkopalna crkva, možda će biti zadovoljniji sa sličnom, ali lijevijom orijentacijom Metafizičke episkopalne crkve ili Slobodne episkopalne crkve, ili, pak, s desnijim usmjerenjem desetaka otcijepljenih anglikanskih misija u Americi.

Za one kojima se Unitarizam čini previše konvencionalnim, unutar te iste denominacije nudi se podskupina Unitarni univerzalni pagani. A, još veći odmak od glavnih vjerskih struja nudi I recimo - Crkva Boga anonimnoga, Nudistička kršćanska crkva blažene djevice i Isusa, ili, pak, vjera sveobuhvatnog naziva – “Zaista poštena religija”.

Sve su te veće i manje, sve do najmanjih, vjerskih skupina popisane među 2630 američkih i kanadskih vjerskih skupina, koliko ih ima u novom izdanju “Enciklopedije američkih vjera”. Autor enciklopedije je J. Gordon Melton, svojedobni pastor Unitarne metodističke crkve, koji je, osim iznimne preciznosti, svome djelu podario i zavidnu objektivnost i nepristranost.

Među više od dvije i pol tisuće vjerskih skupina našle su se i ekumenističke organizacije, pa i vrlo labavi povezani pokreti, kao i vjere koje više gotovo ni nemaju sljedbenika. Takvih je, međutim, malo – većinu čine djelatne skupine i organizacije s lojalnim kongregacijama, koje pastor Melton naziva “primarnim vjerskim skupinama”.

Pastor Melton je organizirao američke i kanadske vjerske skupine u 26 velikih grupa, “obitelji”, kako ih on naziva. Svaka je “obitelj” potom podijeljena u podkategorije. Primjerice, velika skupina nazvana “Psihičko Novo doba” sadrži Unifikacijski pokret Sun Myung Moona, kao i samoubilački Narodni hram Jima Jonesa, ali i Scientološku crkvu.

Među vjerskim skupinama koje je bilo prilično teško kategorizirati u toj se “obitelji” našlo njih osam koje prakticiraju uporabu droga, zatim 22 koje vjeruju u “nepoznate leteće objekte”, - među kojima su i Raelijanci, žarište nedavne kontroverze oko kloniranog ljudskog djeteta -, kao i 12 skupina koje djeluju putem kataloga: stupnjevi divinacije i svećeničke vjerodostojnice prodaju se po narudžbi i šalju poštom.

Kažimo, na kraju, da se J. Gordon Melton već 44 godine bavi «Enciklopedijom američkih vjera». Sakupljeni materijali za njegov rad, koji broje 70 tisuća knjiga i 40 velikih uredskih ormara ispunjenih člancima i izrescima, pohranjeni su u Sveučilištu Californije u Santa Barbari, gdje on i predaje. Posebno se ponosi time što je uspio popisati i najmanje okultne skupine. Evo nekih od njih:

Kennedyjevci, koji su ubijenog američkog predsjednika Johna Kennedyja pretvorili u božanstvo: «Vjera jednog jedinstvenog Boga», koja djeluje kao kompanija za proizvodnju sapuna, a svoje doktrine propovijeda naljepnicama na sapunima; «Crkva Nove pjesme» regrutira štićenike američkih kaznionica, a, tijekom obreda, umjesto hostije i misnog vina, koristi goveđe odreske, tipa porterhouse, i krem-liker kompanije Harvey.

XS
SM
MD
LG