Linkovi

Komemoracija žrtvama Columbije (4/2/03) - 2003-02-04


Milijuni ljudi diljem svijeta minutom šutnje odali su počast sedmočlanoj posadi američkog raketoplana Columbija, koja je poginula u nesreći prilikom slijetanja.

Na komemoraciji žrtvama, u svemirskom centru Johnson, u Houstonu, u saveznoj državi Texas, o poginulima su govorili njuihovi kolege - astronauti i dužnosnici američke Agencije za istraživanje svemira.

Govorio je i američki predsjednik George Bush, koji se prije komemoracije susreo s članovima obitelji poginulih. Američki je predsjednik odao priznanje poginulim astronautima, zbog njihove hrabrosti i službe u korist čovječanstva.

Na komemoraciji koja se održala u krugu svemirskog centra u Houstonu bili su nazočni i brojni bivši astronauti - recimo Neil Armstrong, prvi čovjek koji je u ljeto 1969. godine stupio na Mjesec, te senator John Glenn, koji je 1962. godine bio prvi Amerikanac koji je poletio zemljinom orbitom.

Izvan centra u Houstonu okupile su se stotine građana, koji su došli sa svih strana Amerike, da bi odali počast posadi Columbije, šestorici Amerikanaca i jednom Izraelcu.

Počast poginuloj posadi Columbije odali su i članovi posade međunarodne orbitalne postaje Alfa, koja se naalzi 400 tisuća kilometara od Zemlje.

U međuvremenu, mjesto Nacagdoches u Texasu - gdje je uočeno najviše ostataka raketoplana - doputovalo je dvadeset članova neovisnog istražnog tijela koje treba utvrditi zbog čega je došlo do nesreće.

XS
SM
MD
LG