Linkovi

SAD i Hrvatska potpisale Sporazum o spriječavanju širenja oružja za masovno uništenje (4/2/03) - 2003-02-04


U Zagrebu su zamjenica pomoćnika američkog ministra obrane Mira Ricardel i ministrica obrane Republike Hrvatske Željka Antunović potpisale Sporazum o suradnji na spriječavanju širenja oružja za masovno uništenje te promicanje obrambeno-vojnih odnosa.

Hrvatska nema niti razvija oružje za masovno uništenje, ali sporazumom je predviđeno osposobljavanje oružanih snaga za suzbijanje širenja oružja za masovno uništenje. Ministrica obrane Republike Hrvatske je pojasnila što Hrvatska konkretno dobiva: “ Sporazum donosi znanje na tom području, opremu kojom ćemo moći sudjelovati u međunarodnim aktivnostima, a s druge strane Sjedinjenim Američkim Državama i međunarodnoj zajednici još jednog kvalitetnog partnera u suzbijanju terorizma i različitih oblika kriminalnih aktivnosti vezanih uz širenje naoružanja za masovno uništavanje.”

Ovakav sporazum je sa Sjedinjenim Državama potpisalo 14 država od kojih s područja jugoistočne Europe Slovenija i Rumunjska. Gospođa Ricardel je istakla kako su današnji razgovori dosta važni za globalnu borbu protiv terorizma, ali i za upoznavanje Sjedinjenih Država o reformama koje predstoje hrvatskim oružanim snagama: “Reforma i reorganizacija hrvatskih oružanih snaga je ključan moment u hrvatskoj kandidaturi za članstvo u NATO paktu. Razlog koji govori da je Hrvatska ozbiljan kandidat leži u tome što je hrvatsko čelništvo vrlo odlučno u provođenju tih reformi. Kao što kaže američki ministar obrane Donald Ramsfeld, transformacije nije lak posao, no nemamo drugog izbora, ukoliko se želimo suočiti s izazovima 21. stoljeća.”

Troškove danas potpisane suradnje pokrit će Hrvatska, a kada je u pitanju daljnja vojna pomoć Sjedinjenih Država Hrvatskoj, gospođa Ricardel je rekla da ne zna da li će ona biti veća ili ista kao prošlogodišnja jer je to u nadležnosti Kongresa. No, kad je u pitanju vojna pomoć ne radi se uvijek samo o novčanoj, odnosno, dolarskoj pomoći rekla je na kraju gospođa Ricardel.

XS
SM
MD
LG