Linkovi

Na kuvajtsko-iračkoj granici uskoro 'zatvorena vojna zona' (4/2/03) - 2003-02-04


Kuvajtsko ministarstvo obrane objavilo je da će 15. veljače, duž sjeverne granice s Irakom, uspostaviti zatvorenu vojnu zonu. Ova objava dolazi u trenutku kada u Kuvait stižu nova američka vojna pojačanja, za moguću vojnu akciju protiv Iraka.

******

Irak je bio glavna tema još jednog telefonskog razgovara između predsjednika Busha i ruskog predsjednika Vladimira Putina. Predsjednik Bush nije iznio pojedinosti sutrašnjeg govora državnog tajnika Colina Powella u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, ali je pojasnio glavnu poruku njegova izvješća.

Kremlj je priopćio da je ruski predsjednik naglasio ključnu ulogu koju u Iraku igraju međunarodni inspektori za oružje.

******

Rat s Irakom izgleda neizbježan, izjavio je izraelski ministar obrane Shaul Mofaz. Izjava je objavljena dok izraelski i američki vojnici u Izraelu testiraju obrambeni raketni sustav Patriot. Prema riječima izraelskog ministra obrane, izraelske pripreme za rat odvijaju se prema planu.

******

Britanski premijer Tony Blair i francuski predsjednik Jacques Chirac slažu se u stavu da se Irak mora razoružati, ali ne i oko načina na taj cilj treba postići.

Oba čelnika složila su se da bilo kakva akcija treba dobiti zeleno svijetlo Ujedinjenih naroda.

Britanski premijer Blair je pokušao uvjeriti gospodina Chiraca da podrži novu rezoluciju Vijeća sigurnosti kojom bi se odobrila uporaba vojne sile.

Gospodin Chirac je, prema istim izvorima, ustrajao u stavu da inspektorima svjetske organizacije treba dati dodatno vrijeme za njihovu misiju.

******

Irački predsjednik Saddam Hussein odbacio je bilo kakvu povezanost s terorističkom mrežom al-Qaida. Da postoji takva veza, rekao je Saddam Hussein u intervjuu za britansku televiziju, njegova vlada se ne bi sramila priznati je.

Irački čelnik je dodao da Irak ne posjeduje oružje za masovno uništavanje, a Sjedinjene Države i Britaniju je optužio da planiraju vojne operacije protiv njegove zemlje kako bi zadobile kontrolu nad iračkom naftom.

XS
SM
MD
LG