Linkovi

Republici Hrvatskoj odobren stand-by kredit  MMF-a  (4/2/03) - 2003-02-04


Međunarodni monetarni fond odobrio je Republici Hrvatskoj kredit u vrijednosti od oko 146 milijuna dolara. Takozvani stand-by kredit će biti upotrebljiv u sljedećih 14 mjeseci i cilj mu je pružanje podrške hrvatskom gospodarstvu i financijskom programu zemlje do travnja 2004.godine. Ovo je priopćeno sinoć u sjedištu MMF-a u Washingtonu, gdje je odluka o najnovijem aranžmanu i donijeta.

Upravni odbor Međunarodnog monetarnog fonda prihvatio je zahtjev Hrvatske da joj se odobri stand-by kredit u visini od 105.9 milijuna Specijalnih prava vučenja – odnosno SDR-a – što u dolarskom ekvivalentu iznosi oko 146 milijuna. Napomenimo da se radi o sredstvima koje vlasti u Zagrebu ne namjeravaju trošiti, nego će biti tretirana kao potvrda dobrog kreditnog rejtinga zemlje pred stranim ulagačima.

Nakon što je upravni odbor MMF-a odobrio kredit, predsjedateljica odbora Anne Krueger je izjavila: “Hrvatske vlasti treba pohvaliti za prihvatanje gospodarskog programa za 2003.godinu koji ima za cilj daljnju fiskalnu konsolidaciju i strukturalne reforme, s naglaskom na stabiliziranje stupnja javnog duga, zatim na povećanje fleksibilnosti tržišta radne snage, kao i na ubrzavanje napretka na planu privatizacije.”

Prema ocjeni gospođe Krueger, hrvatski gospodarski program počinje postavljati temelje za “fiskalnu održivost” i dugotrajniji visoki stupanj gospodarskog rasta. Pri tome će, u narednim godinama, biti potrebno dodatno fiskalno prilagođavanje i nastavljanje strukturalnih reformi – rekla je predsjedateljica upravnog odbora MMF-a.

XS
SM
MD
LG