Linkovi

Budućnost Međunarodne svemirske postaje dovedena u pitanje (3/2/03) - 2003-02-03


“Tragedija raketoplana Columbia dovodi u pitanje sudbinu Međunarodne svemirske postaje” - naslov je današnjeg Los Angeles Timesa, koji kao i gotovo svi drugi američki listovi postavljaju pitanje tko će ubuduće opsluživati Međunarodnu svemirsku postaju i prevoziti posadu do nje i natrag na Zemlju.

Gubitak Columbie i dugoročno prizemljenje ostalih raketoplana koje će možda uslijediti mogli bi označiti kraj nedovršene svemirske postaje – piše californijski list. Stotinu milijardi dolara vrijedan projekt u potpunosti se, naime, oslanjao na raketoplane NASE za dopremu modula, solarnih panela i tona drugih dijelova na postaju koja orbitira 400 kilometara iznad zemlje.

Jedina veza između svemirske postaje i zemlje su tri preostala raketoplana. A kako navodi Los Angeles Times raketoplani i orbitirajuća postaja su kao “blizanci vezani zajedničkim kukom” – štogod da se dogodi jednom, odrazit će se i na drugoga.

No, kako podsjeća Philadelphia Inquirer, tri preostala američka raketoplana stara su izmedju 10 i 18 godina. Gotovo da ne postoje nikakvi izgledi da će NASA graditi novu letjelicu koja bi zamijenila Columbiu – piše list, također prognozirajući da bi za građu sljedeće generacije raketoplana mogli čekati najmanje 10 do 15 godina.

Tragični svršetak leta Columbie podjeća na rizike svemirskih istraživanja –ističe u naslovu Christian Science Monitor. Otkako je prije više od četiri desetljeća Alan Shepard sjeo u svemirsku kapsulu “Freedom 7”, svaki od američkih astronauta je bio svojevrsni Kristofor Kolumbo u svemiru – koji je ponosnu američku zastavu postavljao u svemirskim prostranstvima.

XS
SM
MD
LG