Linkovi

Smanjenje proračuna NASE - smanjenje sigurnosti svemirskog programa? (3/2/03) - 2003-02-03


Direktor Agencije za svemirska istraživanja – NASE – tvrdi da smanjenje financijskih izdvajanja za agenciju nije utjecalo na tragediju raketoplana Columbia. Međutim, ima mišljenja prema kojima se smanjenje proračuma NASE moglo odraziti na sigurnost svemirskog programa.

Bivši predsjedatelj neovisnog Odbora za sigurnost zrakoplovstva i svemirskih letova - Richard Bloomberg – upozorio je Kongres na duboku zabrinutost zbog opasnosti da se smanjenjem proračuna za program raketoplana ugrožava sigurnost letenja. Nakon eksplozije raketoplana Challenger 1986. godine, pa do danas, proračun NASE je smanjen za 40 posto. No, direktor Agencije za svemirska istraživanja Sean O’Keefe je u intervjuu televizijskoj mreži CBS naglasio da NASA nikada ne bi učinila ništa što bi dovelo u pitanje sigurnost svemirskih letova.

U intervjuu istoj televizijskoj mreži, bivši astronaut Mike Brown također je naglasio da nikan nije ni pomislio da je novac bio čimbenik koji je utjecao na sigurnost. Čak ni neograničena financijska sredstva ne bi mogla jamčiti stopostotnu sigurnost – rekao je astronaut Brow.

XS
SM
MD
LG