Linkovi

O europskom angažmanu u iračkoj krizi - na izvanrednom summitu (3/2/03) - 2003-02-03


Da li će se Europa priključiti vojnoj operaciji protiv Iraka? Kako izgleda, o ovome će odlučivati izvanredni summit lidera Unije i kandidata, koji će se održati sredinom veljače.

Velika je mogućnost da se lideri Europske Unije, pojačani s predsjednicima ili premijerima deset kandidatskih zemalja i trojice aplikanata okupe na izvanrednom summitu s jednom temom – Irakom.

Ideju je lansiralo grčko Predsjedništvo Unijom koje smatra – a iz prijestolnica petnaestorice već su stigle pozitivne reakcije – da Europa treba izaći sa zajedničkim stavom.

Kada će summit biti sazvan ne zna se, osim što je premijer predsjedavajuće zemlje Unijom Grčke, Costas Simitis kazao da sve ovisi o tome kakve će dokaze iznijeti Amerikanci pred Vijećem sigurnosti. Zadnji je rok za sazivanje summita dan poslije planiranig istupa glavnog UN-ovog inspektora Hansa Blixa sredinom idućeg tjedna, dakle 14. veljače.

Većina europskih zemalja je protiv vojne operacije neargumentirane veoma čvrstim, pouzdanim, kvalitetnim dokazima o stvarnoj opasnosti Saddama Husseina i njegovog oružja masovnog uništavanja. Javno mnijenje u veoma visokim postocima i dalje odbija upotrebu oružane sile s tim da je većina anketiranih, od Finske do Grčke, od Španjolske do Njemačke spremna promijeniti mišljenje stoji li iza odluke o ratnoj operaciji odgovarajuća rezolucija Vijeća sigurnosti.

Budući da je za sve odluke najvažniji timing, na europsku će odluku osim kvalitete dokaznog materijala utjecati nastavak inspektorske misije u Iraku, diplomatske inicijative koje uključuju i kontakte najviših ovdašnjih diplomata sa srednjeistočnim vladama, saveznicima i, naravno, Washingtonom.

XS
SM
MD
LG