Linkovi

Ivo Banac o sprečavanju povratka HDZ-a na vlast (3/2/03) - 2003-02-03


ŽM:Pobjediviši dosadašnjeg predsjednika Liberalne Stranke Zlatka Kramarića, Ivo Banac je najavio stvaranje nove koalicije cilj koje je spriječavanje povratka HDZ-a na vlast. Zašto se ta koalicija ne formira oko nečeg što hoće, a ne oko nečeg što neće, pitali smo profesora Banca podsjetivši ga da je i sadašnja koalicija došla na programu rušenja HDZ-a.

BANAC: "To se može reći i tim riječima, naime, ono što želimo je jedna demokratska, proeuropska koalicija koja bi dovršila posao najavljen izborima 2000. godine, a koji još nije ni poodmakao, tako da ova intervencija , stvaranje jednog takvog bloka ujedno jest kritika neobavljenog posla sa strane sadašnje vladajuće kolacije koja, međutim, nije još potrošila sve svoje mogućnosti i koja još uvijek predstavlja pozitivnu alternativu onome što se ja bojim jedino može dogoditi ukoliko se HDZ povrati na vlast."

ŽM:Ivo Banac dolazi iz Sjedinjenih Država, gdje je do sada živio, u koaliciju i to u trenutku kad je ona blokirana zbog slučaja Sunčani Hvar i u kojoj su se akteri jedino dogovorili da će u narednih tjedan dana šutjeti o tom slučaju. Mediji su to nazvali cirkusom.

BANAC: "Tu ima cirkusantskih elementata, točno je, to je za svaku osudu."

ŽM:Svojedobno je takvo ponašanje čelnika vladajuće kolicije i predsjednik Mesić nazvao paradržavnim i zatražio da se problemi rješavaju u institucijama sustava.

BANAC: "Pa ima, ima, elemenata i za takvo govorenje i zbilja se mnogo toga mora rješavati izvan čisto koalicijskih krugova, ali ti koalicijski krugovi još nisu napravili onaj okvir koji bi omogućavao da se sve rješava automatizmom. Taj posao je ključan i taj posao kasni, tako da moramo biti zabrinuti upravo tom paradržavnom praksom, ali s druge strane dok se koalicijski partneri ne dogovore teško da će išta drugo biti moguće. Ako pokažu da se ne mogu dogovoriti onda znamo što će uslijediti – uslijediti će izbori. Procjena o tome je li pravo vrijeme za izbore je otvorena. Ima raznih mišljenja. Što se liberalne stranke tiče nama treba malo vremena i zato sam spreman ući čak i u neke kompromise da bi smo do tog vremena došli. Pretpostavljam ipak, da ukoliko ne počnemo bolje funkcionirati, da će to biti prije, a ne kasnije. Jedna procjena koja ne mora biti točna je negdje ove jeseni."

ŽM:Prema anketama vaša stranka ne prelazi izborni prag. S kime ćete na izbore?

BANAC: "Preuranjeno je reći hoćemo li biti u koaliciji ili posve sami, ovisiti će o našim pregovorima s našim partnerima. Ja se ne bojim mogućnosti da izađemo sami, to je jedna mogućnost, ali bilo bi bolje da hrvatski birači prepoznaju cijeli jedan konvoj proeuropskih građanskih snaga koje zajednički nude jedan jedinstveni program. Do toga je teško doći, ali, opet kažem, na tome ćemo raditi i moramo raditi."

ŽM:Po stavovima su vam bliski IDS i HNS.

BANAC: "Obe stranke doista jesu sama srž takvog jednog liberalnog demokratskog centra i vi ste zapravo na neki način odredili ono što moramo napraviti. Doći do jednog sporazuma u tom segmentu, na nikakav način nevažnom u našem političkom životu, tako da Hrvatska zbilja može imati alternativu i HDZ-u i njegovom programu restauracije i SDP-u koji jednostavno nije uspio pronaći najbolji način da vodi sadašnju koaliciju."

ŽM:Iz HNS-a vam poručuju, da ako hoćete biti s njima, ništa lakše od toga, upišete se u njihovu stranku.

BANAC: "Dobro, mislim na početku izborne godine čuti ćete razne izjave takve vrste. Ja ih doduše ne primjenjujem, ali ne bih takve izjave uzeo kao zadnju riječ iz vodstva HNS-a. Ja sam siguran da će objektivna situacija sve odgovorne ljude iz ovog segmenta političkog života natjerati na veću dozu jedinstva."

XS
SM
MD
LG