Linkovi

Zaprepaštenje i tuga zbog tragedije Columbije (2/2/03) - 2003-02-02


Vijest o tragediji raketoplana Columbia dočekana je sa zaprepaštenjem i tugom diljem svijeta. Izrael je dan nazvao “tragičnim i tužnim”, dok su stanovnici malog mjesta u Indiji izrazili bol zbog gubitka astronautice koja je odrasla među njima. Izraelska televizija prekinula je redoviti program, nakon što je stigla vijest o pogibiji prvog izraelskog astronauta Ilana Ramona.

Indijski dužnosnici izrazili su žaljenje zbog gubitka i uputili izraze sućuti obitelji astronautice Kalpane Chawle, Amerikanke indijskog podrijetla iz indijskog mjesta Karna.

Ruska svemirska agencija opisala je raspad Columbije kao “strašnu katastrofu”, te je ponudila svoju pomoć u istrazi o uzrocima nesreće.

Vlade zemalja diljem svijeta, uključujući Kanadu, Njemačku i Kinu izrazile su žaljenje zbog ove tragedije. Predsjednik Bush razgovarao je putem telefona s čelnicima Meksika, Izraela, Francuske, Rusije i Kanadi.

Izrazima sućuti koji stižu sa svih krajeva svijeta pridružila se i Hrvatska. Predsjednik Mesić izrazio je sućut predsjedniku Bushu i izraelskom predsjedniku Mosheu Katsavu, dok je ministar vanjskih poslova Tonino Picula uputio pismo sućuti američkom državnom tajniku Colinu Powellu. “Američki astronauti izgubili su živote u nastojanju da čovječanstvu osiguraju novo razumijevanje našeg svijeta i svemira oko nas. Pozdravljamo ih,” stoji u pismu ministra Picule.

XS
SM
MD
LG