Linkovi

Bush: "Columbia je izgubljena, preživjelih nema" (1/2/03) - 2003-02-01


"Columbia je izgubljena. Preživjelih nema. Cijela je nacija u žalosti" – priopćio je predsjednik Bush nakon što je utvrdjeno da se raketoplan Columbia sa sedam članova posade, pri povratku iz svemirske misije, raspao u zraku.

Predsjednik Bush se odmah vratio u Bijelu kuću iz Camp Davida zbog nastale situacije s raketoplanom Columbia o kojoj je izvješten nedugo nakon što je NASA izgubila kontakt s letjelicom. Pomoćnici predsjednika Busha također se vraćaju u Bijelu kući odakle će pratiti razvoj situacije. Ministar za Domovinsku sigurnost Tom Ridge u stalnom je kontaktu s lokalnim vlastima u Teksasu, Louisiani, Novom Meksiku i Arizoni, kako bi koordinirali podatke i rad na prikupljanju ostataka raketoplana.

Američka svemirska agencija NASA prva je potvrdila da je svih sedam astronauta raketoplana Columbia poginulo. Direktor NASA-e Sean O` Keefe izjavio je da je ovo tragičan dan za NASA-u, obitelji članova posade i cijelu zemlju. Čelnik NASA-e je dodao da će učiniti sve što može kako bi se utvrdili razlozi katastrofe. On je naglasio da nema nikakvih naznaka da je do nesreće došlo zbog terorizma. Američka agencija za istraživanje svemira – NASA - kao i Bijela kuća, spustili su zastave na pola koplja.

XS
SM
MD
LG