Linkovi

Meso s povrćem - zdravije (1/2/03) - 2003-02-01


Jedenje povrća u isto vrijeme kada i mesa moglo bi smanjiti štetu koju organizmu nanose masnoće iz mesa, u najmanju ruku na kraći rok. Tako pokazuje jedna nova studija, objavljena u medicinskom časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", koju su proveli talijanski liječnici na zdravim mladim muškarcima i ženama.

Studija je pokazala da dodavanje rajčica, mrkava i paprika, - listom bogatih izvora antioksidanata - obrocima bogatim masnoćama smanjuje negativne učinke masti po stanice koje oblažu stijenke krvnih žila. Mjereći reaktivnost tih, endotelnih stanica, kao i jednih od krvnih stanica - trombocita - znanstvenici su ustanovili da obroci bogati ugljikohidratima, četiri sata nakon uzimanja obroka, ne izazivaju promjene u stanicama.

Međutim, obroci bogati mastima izazivaju stvrdnjavanje endotelnih stanica i ljepljivost trombocita, što su oboje znaci ateroskleroze. Ako je, međutim, takvom obroku bilo dodano povrće bogato beta-karotenima i vitaminima C i E, stanje endotelnih stanica je bilo za 50% bolje. U svom zaključku, znanstvenici upozoravaju na važnost antioksidansa koji potječu iz pravog povrća i voća, a ne iz pilula, tvrdeći da su oni prirodni mnogo učinkovitiji od farmaceutskih pripravaka.

XS
SM
MD
LG