Linkovi

Ansel Adams dolazi u Los Angeles (1/2/03) - 2003-02-01


Početkom sljedećeg tjedna u Muzeju umjetnosti okruga Los Angeles otvara se izložba posvećena jednom od najvećih američkih fotografa – Anselu Adamsu. Kako javlja “Los Angeles Times”, izložba obuhvaća više od stotinu njegovih crno-bijelih fotografija prirode – planina i neba, jezera i vodopada u nacionalnom parku Yosemite u Californiji. Kustos izložbe John Szarkowski kaže da postav izložbe uključuje fotografije iz raznih faza Adamsovog života. Kao vrlo plodan umjetnik, Adams je tijekom svoje duge karijere napravio više od 40 tisuća negativa, koje je, za razliku od mnogih fotografa, razvijao sam, mnoge i po nekoliko puta. Na zidovima losanđeleskog muzeja naći će se stoga i različite verzije istih fotografija.

Ansel Adams, rođen 1902. u San Franciscu, počeo je fotografirati ljepote američkog Zapada u dobi od samo 14 godina, kada je na obiteljski izlet u Yosemite ponio Kodakov fotoaparat “Brownie”. Velik dio života proveo je u tamnoj komori svoje kuće u San Franciscu, razvijajući svoje fotografije. Nakon njegove smrti, kolekcija njegovih negativa došla je u Centar za kreativnu fotografiju pri sveučilištu Arizone. Adams je tražio da se od postojećih negativa u kolekciji više ne razvijaju nove fotografije.

Iako su mnogi od negativa razvijani u velikom broju primjeraka, i dalje su vrlo traženi među kolekcionarima. Primjerice, danas postoji preko tisuću kopija njegove poznate fotografije “Izlazak mjeseca, Hernandez, New Mexico”, no cijena im neprestano raste. Prošle je godine jedna od njih na dražbi u Sothebyu u New Yorku postigla cijenu od 136.000 dolara.

Izložba povodom stote obljetnice rođenja Ansela Adamsa je, prije Los Angelesa, bila postavljena u San Franciscu, Chicagu, Londonu i Berlinu. Izvanredna posjećenost izložbe svjedoči o impresivnoj ostavštini i trajnoj popularnosti ovog velikog umjetnika prostranstava američkog Zapada.

XS
SM
MD
LG