Linkovi

Bush i Blair se slažu: Iraku vrijeme istječe (1/2/03) - 2003-02-01


Predsjednik Bush razgovarao je s premijerom Blairom o mogućoj vojnoj akciji protiv Iraka. Dvojica su državnika raspravljala o mogućnosti druge rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Iraku.

Predsjednik Bush je kazao da su se premijer Blair i on složili da Sadam Husein ima sve manje vremena da se odrekne svojeg oružja za masovno uništavanje.

"Mora se razoružati. Zato i premijer i ja neprestano ističemo da će odluka o ovom pitanju biti donesena za nekoliko tjedana, a ne za nekoliko mjeseci," izjavio je.

Predsjednik Bush je kazao da će, ukoliko se Irak ne razoruža, povesti vlastitu koaliciju koja će natjerati Irak da preda zabranjeno oružje. Neki američki saveznici smatraju da uporabu sile protiv Iraka mora prethodno odobriti Vijeće sigurnosti. Predsjednik Bush je istaknuo da bi pozdravio drugu rezoluciju Vijeća sigurnosti o Iraku, no da će se protiviti svakom pokušaju da se proces inspekcija razvuče još mjesecima. Premijer Blair je kazao da je eliminiranje iračkog oružja za masovno uništavanje ne samo izazov za Sjedinjene Države i Britaniju, već test za cijelu međunarodnu zajednicu. Prema njegovim riječima, Sadam Husein ne surađuje s inspektorima, pa ističe vrijeme za rješavanje iračke krize mirnim putem.

XS
SM
MD
LG